Borbély László: nincs lehetetlen, Erdélyben a legjobb nekünk

Az 1956-os forradalmárok, az áldozatok és politikai meghurcoltak emléke előtt tisztelgett szerdán Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, aki a nemzeti ünnep alkalmával emléktábla-avatáson vett részt a marosvásárhelyi Vártemplom udvarán, majd az Erdélyi 56-os Bajtársi Társaság Maros megyei szövetségével együtt közösen koszorúzta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére emelt kopjafát.

Az alelnök kifejtette, szerinte mindenki érzi ennek a helynek a szellemét, azt, hogy milyen fantasztikus dolog a Vártemplom árnyékában állni, és hőseink emléke előtt szabadon tiszteletünket tenni. „1956 üzenete számomra elsősorban az, hogy lehetetlen nem létezik, és mi, erdélyi magyarok ezt kell, hogy megtanuljuk” - hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy közöttünk élnek a honfitársaink, akik tudják mit jelent egy diktatúrával szembeszállni és vállalni azt, hogy sok év börtönre elítélnek érte. A forradalom után három marosvásárhelyit végeztek ki és több mint 800 személyt meghurcoltak.

„Nekünk marosvásárhelyi magyaroknak kiegyenesedett gerinccel azt kell mondanunk, hogy nincs lehetetlen, hiszen megéltük 1989 decemberét, mi is szembeszálltunk egy diktatúrával, és volt nekünk egy 1990 márciusa, és ezt a harcot csak mi, marosvásárhelyiek vívtuk meg. Egyesek azt akarták elérni, hogy nekünk, magyaroknak ne legyen jogunk itt szabadon ünnepelni, ne használhassuk anyanyelvünket, és, hogy Romániában ne legyen demokrácia” ‒ fogalmazott felszólalásában Borbély László. Hozzátette, a marosvásárhelyi magyarság ezt akkor sem engedte meg, és a jövőben sem hagyhatja, hogy átnézzenek rajta.

Majd arra kérte a hallgatóságot, emlékezzen vissza, amikor az erdélyi magyarság először megfogalmazta, hogy szabadságszobrot szeretne Aradon állítani. „Sokan már az elején azt mondták, semmi esélyünk, a hatóságok nem fogják jóváhagyni. Aztán amikor azt hittük minden rendben van, a munkálatok végén jártunk, azt találták ki, hogy a szobrot meg kell fordítani. Ekkor mindenki meglepetésére egy román, bukaresti szakember mutatta meg, hogy hogyan kell négy sínpárt a szobor alá helyezni, és megfordítani”. Összegzésül az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta, lehetetlen nincs tehát, az események pedig mind azt üzenik nekünk, hogy ne mondjunk le a mindenkori szabadságról, és arról a hitünkről se, hogy itt Erdélyben a legjobb nekünk.

Kimaradt?