Apróbetűs a kétnyelvűség Marosvásárhelyen

„Dorin Florea még nem tanulta meg, milyen a valós multikulturalitás” – jelentette ki a maszol.ro-nak a Maros megyei RMDSZ elnöke. Brassai Zsombor a marosvásárhelyi polgármester kritikáira reagált. Florea korábban konfliktusgerjesztéssel vádolta az RMDSZ-t.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a "konfliktusgerjesztő politika" felhagyására szólította fel a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), miután megkoszorúzta Bernády Györgynek, a város egykori híres polgármesterének a szobrát.

A Maros megyei Népújság keddi beszámolója szerint a polgármester - aki egyben a Demokrata Liberális Párt (PDL) első alelnöke - szűk körű kíséretével ünnepi felhajtás nélkül koszorúzta meg hétfőn Bernády György szobrát. A sajtónak elmondta, nagy elődei, Bernády és Emil Dandea Marosvásárhelyt világszerte elismertté tették.

Dorin Florea szerint hivatali elődei azért lehettek sikeresek, mert nem feszült légkörben, állandó konfliktusok közepette tevékenykedtek. "Ezúttal is felszólítom az RMDSZ politikusait, hogy óvakodjanak a szélsőségesek támogatásától. Ne a szavazatgyűjtést, hanem a város érdekeit helyezzék előtérbe" - idézte a polgármestert a Népújság.

"Egyesek táblákat akarnak kihelyezni, mások a piacokon kétnyelvű feliratokat osztogatnak. Ezekkel a gesztusokkal a várost állandó konfliktusok helyszínévé változtatják" - sorolta a polgármester a sérelmezett marosvásárhelyi eseményeket. Hozzátette, a magyaroknak is bizalomra, biztonságra, értékekre és a jövőbe vetett hitre van szükségük.

Dorin Florea többek között arra az Erdély-szerte felháborodást és szolidaritási megnyilvánulásokat kiváltó történetre utalt, hogy az egyik marosvásárhelyi zöldségpiacon megbírságoltak egy magyar civil aktivistát, aki kétnyelvű árucímkéket osztogatott az árusoknak.

Brassai: Florea ne is számítson együttműködésre

„Dorin Florea nem is számíthat arra, hogy az RMDSZ együttműködő lesz a következőkben” – reagált a polgármester szavaira Brassai Zsombor. A Maros megyei RMDSZ-elnök a maszol.ro-nak elmondta: Florea eddig csak látszatmegoldásokat szavatolt a nyelvi jogok terén, kétnyelvűség csak részlegesen biztosított a marosvásárhelyi magyarok számára.

A politikus emlékeztetett rá, hogy bár tavasszal a helyi önkormányzat határozatot fogadott el az oktatási intézmények egységes kétnyelvű névtábláiról, a város iskoláinak több mint felén továbbra sem szerepel magyar felirat. „Nem beszélve az iskolák belső tereiről, ahol nagyon esetleges a magyar feliratozás. Így nem érezhetik magukat a román diákokkal egyenrangúaknak a magyar gyerekek” – tette hozzá.

Brassai emlékeztetett arra is, hogy a városháza által szervezett rendezvényeket szinte kizárólag román nyelven hirdeti meg a polgármesteri hivatal. Példaként említette Julio Iglesias közelgő marosvásárhelyi koncertjének óriásplakátjait, amelyen csak egy apró betűs mondat olvasható magyarul.

„Városi, illetve megyei tanács kollégáimat arra kértem, hogy az önkormányzati üléseken következetesen anyanyelvüket használják. A polgármester még nem tanulta meg, milyen a valós multikulturalitás” – fogalmazott Brassai.

Peti: a CEMO csak üzenget

Julio Iglesias koncertjének „apróbetűsen kétnyelvű” plakátjai kapcsán korábban szót emelt a Civil Elkötelezettség Mozgalom is, amely újabb mulasztással vádolta az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetét. „Az új magyar anyanyelvű alpolgármester azt üzente és üzeni mindmáig, hogy a kétnyelvűség, a magyar nyelvhasználat hiánya az előző RMDSZ vezetők mulasztásai, az új vezetőség elhozza majd a nyelvi jogi Kánaánt” – írta blogján a civil szervezet.

Peti András alpolgármester erre a vasarhely.ro-nak úgy reagált: sajnálja, hogy a CEMO-sok ismét üzengetnek az érdemi párbeszéd helyett. „Folyamatosan keressük a kapcsolatot, közeledési pontot a CEMO-val, meghívtam például a Bernády-s sajtótájékoztatóra. De ők folyamatosan kitámadnak, és csak nyilvánosan, a sajtón keresztül üzengetnek. Nem akarnak beszélgetni, megbeszélni, egyeztetni, közös erővel fellépni, kiegészíteni egymást, összefogni” – fogalmazott az elöljáró.

A marosvásárhelyi RMDSZ elnöke hangsúlyozta, az „új csapat” partnerének tekinti az összes civil szervezetet. „Eddig sikerült megállapodni, együttműködni a zöldekkel, biciklisekkel, pedagógusokkal, környezetvédőkkel, lakótársulásokkal stb. Csupán a CEMO kivétel” – jelentette ki.

Kimaradt?