Ghișe tervezete: Traian Băsescu nem térhet vissza

Ellenszegül az államfő visszatérésének Ioan Ghișe liberális szenátor. A politikus a parlament hétfői rendkívüli ülésén határozattervezetet terjeszt a honatyák elé, amelynek értelmében Traian Băsescut a népszavazáson leváltották, ezért előre hozott elnökválasztásokat kell kiírni.

Ghișe szombaton az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett az államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti határozatra, amely szerint a referendum után a törvényhozói testületnek kell eldöntenie a további lépéseket. „A további lépések ez esetben azt jelentik, hogy nem ismerjük el az alkotmánybíróság határozatát a referendum érvénytelenné nyilvánításáról" – magyarázta a politikus.ghise

A szenátor szerint a bírói testület túllépett a hatáskörén, mert csupán a referendum megszervezésének és lezajlásának alkotmányosságáról kellett volna állást foglalnia, ehelyett a népszavazás törvényességéről döntött.

„A referendum a népszuverenitás gyakorlása. Hat bíró, bárkik is legyenek azok, nem bírálhatja felül a nép szuverenitását. A hat bíró döntötte el, hogy ki megy, és ki marad. Ki vagy te, hat bíró a román államban, hogy eldöntsd, hogy ki megy, és ki marad?" – háborgott Ghișe.

A szenátor elmondta, tájékoztatta a liberális párt vezetőségét és az alakulat honatyáit is a határozattervezetről. „Akkor is előterjesztem a hétfői ülésen a tervezetet, ha társaim ezt nem támogatják" – mondta a politikus.

Mint ismert, korábban a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség vezetői azt nyilatkozták: tudomásul vették a referendumot érvénytelenítő alkotmánybírósági határozatot és Traian Băsescu visszatérését. Korábban az Európai Bizottság is az alkotmánybírósági határozat tiszteletben tartására szólította fel a romániai politikai pártokat.

Kimaradt?