Zöld Félsziget: kerékpár műanyag pohárért

Fél méter műanyag pohárért biciklit lehet kölcsönözni egy napig, másfél méterért egy póló jár a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon. Az Ecorom standjánál péntek este Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, volt környezetvédelmi miniszter is megfordult.

Fél óra alatt összegyűl

zold felsziget ae 02Fél óra alatt sikerült összegyűjtenie Köllő Rab Tamásnak másfél méter poharat, amiért büszkén vette át az Ecorom standjánál a pólót. Barátja, Gyulai Mihály Zsolt is szeretne egy hasonló pólót, reméli, hogy legtöbb másfél óra múlva meg is lesz – mondja a maszol.ro-nak.

Ollender Róbert, az európai Zöld Pont rendszert Romániában képviselő Ecorom önkéntese érdeklődésünkre elmondta, míg korábban a méternyi pohárért egy pohár sör járt, az idén változott a jutalom. „Nem a sörfogyasztásra akarjuk ösztönözni a fesztiválozókat, inkább egy biciklit adunk kölcsön egy napra, amelyet itt a Félszigeten használhatnak" – magyarázta az önkéntes, aki nem csak ezeken a napokon, de a „kinti életben" is szelektíven gyűjti a szemetet. Szerinte ez az akció jó arra, hogy másokat is rávegyen a környezetkímélésre.

A Republicra is csápolt Borbély

Este hétre megérkezett Borbély László is, aki a sajtónak elmondta, örömmel vesz részt a Félsziget rendezvényein, csütörtökön este a Republic-koncertet is megnézte, de a nagy élményt a The Straits jelentette számára, hiszen évtizedekkel ezelőtt, amikor a Dire Straits zenéjét magnón hallgatta, nem is mert arra gondolni, hogy valaha élőben is láthatja a zenekar tagjait.

A zöld sátorról Borbély elmondta, komoly üzenete van, mert súlyos következményei lesznek annak, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésnek. „A Félsziget zöld volt és zöld lesz. Nem azért, mert a volt környezetvédelmi miniszter marosvásárhelyi, hanem mert erre tudatosan figyeltek a szervezők" – fogalmazott Borbély, aki szerint a fesztiválnak Marosvásárhely büszkeségének kellene lennie.borbely biciklin ae

„Most hallom, hogy tíz év után először látogatott ki ide a polgármester is, mintha mi sem történt volna, és kezdett ígérgetni. Holott eddig minden évben cirkuszolni kellett, hogy megoldódjon a Félsziget helyszíne" – magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke, aki Bodor László fesztiváligazgatóval és jó néhány fiatallal biciklire szállt és úgy járta körbe a Félszigetet.

Kimaradt?