Párizs halasztaná Románia schengeni csatlakozását

Románia még nincs arra felkészülve, hogy január elsejétől csatlakozzon a Shengen-övezethez. A francia kormány szerint az országnak további erőfeszítéseket kell tennie a csatlakozás érdekében, a román igazságügy helyzetéről szóló úgynevezett MCV-jelentés ugyanis vélhetően kedvezőtlen lesz Bukarest számára.

Thierry Repentin Európa-ügyi francia miniszter szerdai nyilatkozata szerint üdvözlendőek a Victor Ponta vezette kormány erőfeszítései, ez azonban szerinte úgy tűnik, nem lesz elegendő a schengeni csatlakozáshoz. Ezzel a politikus megerősítette a párizsi kormány szóvivőjének korábbi nyilatkozatait.

„Várjuk az Európai Bizottság Romániáról szóló jelentését, amely arra kis kitér, hogy Bukarest mennyire tudja ellátni az EU határainak védelmét. Úgy tűnik, ez a jelentés nem lesz kedvező sem Romániának, sem pedig Bulgáriának” – mondta. Hozzátette: nem Franciaország fogja ellenezni a csatlakozást, erről ugyanis 28 államnak kell döntenie. „Úgy véljük, Romániának és Bulgáriának további erőfeszítéseket kell tennie a csatlakozás érdekében” – mondta a francia miniszter.

A francia tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: a romák szabad mozgása és a schengeni csatlakozás között nincs közvetlen kapcsolat.

Traian Băsescu államfő a napokban élesen bírálta a francia politikusokat amiatt, hogy a párizsi kormány megakadályozná Románia schengeni csatlakozását, miután Najat Vallaud-Belkacem, a francia kormány szóvivője közölte: „nem adottak” a feltételei annak, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a schengeni övezethez. Băsescu szerint Franciaország nem indokolhatja az oda telepedett kelet-európai romákkal Románia schengeni csatlakozásának a megakadályozását.

Románia és Bulgária csatlakozását már többször halasztották. Bár a két állam a külső határok védelmét illetően meghozta azokat a rendészeti intézkedéseket, amelyek teljesítése a schengeni övezethez való csatlakozás előfeltétele, több uniós ország kételkedik, hogy ténylegesen képesek-e eleget tenni a közös biztonságot szolgáló kötelezettségeiknek.

Az Európai Bizottság már 2011 májusában megállapította, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit. A csatlakozásról azonban nem a testületnek, hanem az övezet tagállamainak kell dönteniük, méghozzá egyhangúlag. Hollandia már 2011 tavasza óta blokkolja a schengeni bővítést, hol egyedül, hol szövetségesek támogatásával. A hágai kormány többször is kijelentette, támogatni fogja a román és a bolgár csatlakozást, ha egymást követően két CVM-jelentés is pozitívnak értékeli a két ország teljesítményét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?