Krichbaum: nem fogják komolyan venni Antonescut

„Ha így folytatja, Crin Antonescut nem fogják komolyan venni Európában" – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek csütörtökön adott interjúban a német alsóház, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke. Gunther Krichbaum az ideiglenes államfő minapi Angela Merkel kancellár elleni kifakadását kommentálta.

A német politikus olcsó diverziónak nevezte a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség vezetőinek az EU döntéshozói ellen irányuló sorozatos kijelentéseit. „Victor Ponta kormányfő el akarja terelni a figyelmet referendum kudarcáról és Románia valós problémáiról. Ez nem méltó egy EU-tagállam miniszterelnökéhez. Crin Antonescu kijelentései különösen károsak voltak, de nem Angela Merkelnek, hanem önmagának okozott károkat" – fogalmazott Krichbaum.krichbaum gross

A Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerint Berlin azért különösen kényes a demokrácia alapintézményeinek és a jogállamiság elveinek a tiszteletben tartására, mert Németországot korábban kettészakította a vasfüggöny, az ország keleti része pedig demokráciaellenes hatalom fogságában volt. „Ma Németországnak olyan kancellárja és államfője van, aki saját bőrén érezte a demokrácia és a szabadság hiányát" – magyarázta.

Krichbaum emlékeztetett arra, hogy német részről nem csupán a kereszténydemokrata CDU politikusai fogalmaztak meg kemény kritikákat a szociálliberális román kormány jogtiprásaival szemben, hanem a szociáldemokrata SPD vezetője, Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter, illetve a jelenlegi liberális (FPD) német külügyminiszter, Guido Westerwelle is. „Európai szinten pedig nem csak Wilfried Martens, az Európai Néppárt, hanem Martin Schulz, az európai szocialisták elnöke is bírálta a román hatalom eljárását" – tette hozzá.

A német politikus hangsúlyozta: Berlin nem Traian Băsescu felfüggesztése ellen emelt szót, hanem az európai értékek romániai tiszteletben tartása mellett. „Ha az európai értékek veszélybe kerülnek, az EU tagállamai nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Mint ahogy egyébként Washington sem tétlenkedett. A romániaiak nem csak román, hanem európai állampolgárok is. Az EU biztos akar lenni abban, hogy állampolgárai demokratikus jogait tiszteletben tartják" – mondta Gunther Krichbaum.

Kimaradt?