Lezuhant egy harci gép Craiován: a pilóta meghalt

Lezuhant csütörtökön egy harci gép a craiovai repülőtér közelében. A pilóta szörnyethalt, a másodpilótának sikerült katapultálnia, ám orvosi segítségre szorul.

A craiovai reptér műszaki igazgatója, Adrian Predescu tájékoztatása szerint a gép katonai gyakorlaton vett részt, és lakott területre közelébe zuhant le, a légi kikötőtől két kilométerre. A házakban nem esett kár.

A szerencsétlenül járt IAR 99 típusú katonai gép földet érésekor felrobbant. A tüzet a tűzoltók eloltották, rendőrök és csendőrök vették körbe a baleset helyszínét. A légi szerencsétlenség okát még vizsgálják a hatóságok.

Korábban, 1995 márciusában szintén lezuhant gyakorlatozás közben egy IAR 99 típusú gép Ianca község katonai egysége mellett, a balesetet az üzemanyag szivárgása okozta. Akkor mindkét pilótának sikerült katapultálnia.

Az IAR 99 típusú gépet Craiován gyártják, elsősorban katonai gyakorlatokra, felderítésre használja a hadsereg. Ez az első harci gép, amelyet teljes egészében Romániában terveztek és gyártottak. Felújított változatának informatikai rendszere hasonlít a MiG-Lanceréhoz.

Kimaradt?