CSM: tudomásul vették Pivniceru lemondását

Második nekifutásra sikerült összeülnie a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) csütörtökön délelőtt, hogy tudomásul vegye Mona Pivniceru lemondását, aki így feloldotta a személye esetében fennálló összeférhetetlenséget és a nap folyamán várhatóan leteszi a hivatali esküt igazságügyi miniszterként.pivniceru

Mint korábban írtuk, szerdán kvórum hiányában elmaradt a testület ülése. A CSM-nek 19 tagja van és csak 15 fő jelenlétében határozatképes. A szerdai ülést fel kellett függeszteni, mert sokan hiányoztak.

A szerdai négy hiányzó közül három már megjelent a testület ülésén. Mindhárman azzal magyarázták egy nappal korábbi távolmaradásukat, hogy családjukban súlyos egészségügyi problémákkal kellett megbirkózniuk.

„Az emberek elvesztették bizalmukat a hatóságokkal szemben, amelyek kötelességünk visszaszerezni. Ennek az első lépése, hogy bemész a hivatalba és azt teszed, amit a törvények előírnak’ – fogalmazott a CSM-ülésen ideiglenes igazságügyi miniszterként jelenlevő Victor Ponta kormányfő. Hozzátette: nem ért egyet azokkal a párttársaival, akik válaszként a Pivniceruval történtekre „kvórumosdit játszanának” a parlamentben Traian Băsescu felfüggesztett államfő hivatalba való visszatéréséhez szükséges plenáris ülés esetében.

Kimaradt?