Sepsiszentgyörgy élen jár a kóboreb-törvény alkalmazásában

Sepsiszentgyörgy önkormányzata nagyszabású kóbor kutya begyűjtő akciót indít holnaptól. A következő hetekben begyűjtik, és a szépmezői menhelyre szállítják a város területén élő mintegy 150-200 gazdátlan ebet, jelentette be sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere arra kéri a lakosokat, működjenek együtt a menhely dolgozóival és a helyi rendőrséggel, illetve ha ebben az időszakban valakinek eltűnik a kutyája, azt keresse a kutyamenhelyen.

Antal Árpád üdvözli a parlament által elfogadott kóbor kutya törvényt, amelynek meglátása szerint sok erős pontja van, de emellett néhány gyenge pontot is beazonosítottak. A hazai önkormányzatok évek óta sok időt, pénzt és energiát fordítottak a kóbor kutya problémára, de senkinek sem sikerült eddig azt megoldani, ezért fontos, hogy született egy alkalmazhatónak tűnő jogszabály, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: a törvény erőssége az, hogy erősíti a lakosság felelősségét, illetve eléggé rugalmas ahhoz, hogy az önkormányzatok is igazíthassák a helyi sajátosságokhoz. Gyenge pontja viszont, hogy irreálisan és aránytalanul magas pénzbüntetéseket szab ki azokra, akik nem tartják be a törvény előírásait.

A kóbor kutya törvény többek között előírja, hogy a kihirdetéstől és az alkalmazási módszertan megjelenésétől számított 60 napon belül minden önkormányzatnak létre kell hoznia egy szakirodát, amely a kóbor ebekkel foglalkozik, illetve minden önkormányzatnak kell hogy legyen kutyamenhelye. Ennek elmulasztásáért 5000 és 20000 lej közötti bírság szabható ki az önkormányzatokra, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint Sepsiszentgyörgyön nem jelent problémát betartani a törvénynek ezt az előírását, viszont a községekre ez túl nagy terhet ró. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat felajánlja a környező településeknek, hogy partnerségben működtessék a már meglévő szépmezői menhelyet, ez azért is fontos, mert így egységesen tudnak fellépni, és nem fenyeget az a veszély, hogy egy településen felszámolják a kóbor kutya problémát, de a szomszédból a megüresedett helyekre vándorolnak a gazdátlan ebek.

A törvény másik fontos előírása, hogy létre kell hozni két regisztert, az egyikbe a kóbor kutyákat veszik számba, a másikba pedig a tulajdonossal rendelkező ebeket vezetik be, és minden állatot azonosító mikrochipel kell megjelölni. Ez azért fontos intézkedés, mondta a polgármester, mivel a kóbor kutyák 40 százaléka háztartásokból kerül ki, így könnyen azonosítható és felelősségre vonható lesz az a gazda, aki szabadon engedi kutyáját.

Ugyanakkor a jogszabály 5000 és 10000 lej közti büntetést ír elő azokra is, akik kedvencük után nem takarítják össze annak piszkát. Antal Árpád szerint a törvény gyenge pontja az aránytalanul magas büntetés, hiszen például csupán 1000 lejes bírság jár annak, aki törvénytelenül kezd házat építeni.

Mint ismeretes, a jogszabály 14 nap türelmi időt szab meg arra, hogy a menhelyre befogott kutyákat elaltassák. Ez első hét napban a tulajdonosa kiválthatja, azt követően 7 napig lehetne örökbe fogadni az ebet. Antal Árpád szerint az örökbefogadási időszakot rövidnek találják, de mivel a törvény lehetőséget ad a határidő rugalmas kezelésére, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 30 és 60 nap közti időszakot határoz majd meg az örökbefogadási periódusra. A háromszéki megyeszékhelyen eddig ugyanis sikeres volt ez a tevékenység, 2009-től több mint 500 ebet adtak örökbe. Ezután lehetőséget adnak a „bentlakásos örökbefogadásra” is, vagyis az állatvédők, akik nem tudják saját otthonukban tartani az ebet, azok egy adott összeget fizethetnek a menhelynek, és ott tarthatják kedvencüket, és bármikor elvihetik sétálni is.

A nemrégiben elfogadott törvény előírja, hogy a regisztrálást követően ivartalanítani kell minden nem fajtiszta kutyát, így azokat is, amelyeknek van gazdája. Ellenkező esetben 5000 és 10000 lej közti büntetést kaphat a tulajdonos. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tervezi, hogy részfinanszírozást nyújt a kutyatulajdonosoknak az ivartalanítás költségei egy részének fedezésére.

Antal Árpád elmondta: becsléseik szerint Sepsiszentgyörgy területén 150-200 kóbor kutya van, és 5-6000 ebnek van gazdája. Az önkormányzat megvárja, amíg életbe lép az új törvény, és megjelenik annak alkalmazási módszertana, majd az év vége felé helyi határozatot hoznak, amelyben leszögezik a kutyatartásra vonatkozó helyi szabályokat. Számítások szerint jövő év közepéig rendeződhet Sepsiszentgyörgyön a kóbor kutya probléma, addig minden ebet regisztrálnak, a nem fajtisztákat ivartalanítják és mikrochipel jelölik meg, és befogják a kóbor ebeket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?