Ismét az Alkotmánybíróság elé kerül a kóbor kutyák ügye

Alkotmányossági kifogással élve közel harminc képviselő és szenátor fordult az alkotmánybírósághoz a kóborkutya-törvény módosítása miatt. A Nemzeti Liberális Párt, a Dan Diaconescu Néppárt, a Konzervatív Párt, valamint a Szociáldemokrata Párt és a Demokrata Liberális Párt politikusai azt kifogásolják, hogy az elmúlt héten a képviselőházban is elfogadott jogszabály sokban különbözik a szenátusban korábban jóváhagyott változattól.

Az Alkotmánybírósághoz szombaton küldött kifogásukban azt írják: a képviselőházban elfogadott jogszabály alapjaiban – szemléletben és tartalomban is - különbözik a szenátusi, március 12-én elfogadott változathoz. A kifogások szerint a képviselőházi változat jóval kevesebb időt hagy az eb örökbeadásának lehetőségére, szigorodtak az eutanázia szabályai, kizárták az ebnek a korábbi gazdájához való visszajuttatásának lehetőségét, ugyanakkor a jogszabállyal a civil szervezeteket kizárták a kóbor ebek ügyének megoldásából.

A kezdeményezők egyetértenek azzal, hogy a gazdátlan ebek sorsát meg kell oldani annak érdekében, hogy ne következhessenek be újabb tragédiák, azonban azt is el kell kerülni, hogy reakcióként a kutyák tömeges kirtása legyen a megoldás. Mint írták: nem akarják tízezrével legyilkolni a kutyákat, hanem megfelelő módszereket kell megoldásként alkalmazni.

A kóbor kutyák helyzetének megoldására kidolgozott törvénytervezetet 2007-ben nyújtották be a parlamentnek. A képviselőház és a szenátus megszavazta ugyan a jogszabályt, de nem sokkal később az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította, mivel nem adott lehetőséget a kutyák elvitelére vagy örökbefogadására.

A képviselőház döntő házként szeptember 10-én fogadta el a törvény új változatát, e szerint a kutyát befogása utáni első hét napban visszaigényelheti a gazdija, a befogott eb pedig legtöbb 14 napot tölthetnek a kutyamenhelyen. Ha nem kérik vissza és nem kerül új gazdája sem, elaltatják az állatokat. A kéthetes határidőt meghosszabbíthatják a menhely gondnokai vagy a polgármesteri hivatal, ha van még szabad hely és elég élelem a létesítményben. A korábbi rendelkezés szerint ez az időtartam mindössze hét nap volt.

A kóbor kutyák lehetséges elaltatásáról szóló törvény újratárgyalása azután vált fontossá, hogy két héttel korábban Bukarestben egy négy éves kisfiút halálra martak a kóbor ebek egy park közelében.

Kapcsolódók

Kimaradt?