Két hét fogvatartás után elaltatják a kóbor kutyákat

Legtöbb 14 napot tölthetnek a kutyamenhelyen a kóbor kutyák, és ha ezalatt nem kerül gazdájuk, elaltatják őket. Az erről szóló tervezetet hétfőn késő estébe nyúlóan vitatta meg a képviselőház két szakbizottsága, kedden pedig a plénuma is jóváhagyta .

A tervezet szerint egy kóbor kutyát befogása után 7 napig visszaigényelheti a gazdija, és további 7 nap áll rendelkezésre, hogy valaki örökbe fogadja az állatot. A 14 nap leteltével az eb elatatható. A kéthetes határidőt meghosszabbíthatják a menhely gondnokai vagy a polgármesteri hivatal, ha van még szabad hely és elég élelem a létesítményben. A korábbi rendelkezés szerint hét napig tartó befogás után.

Az eutanáziáról vagy a két hetet meghaladó menhelyi elhelyezésről a polgármester által kinevezett személy dönt.

A kóbor kutyák lehetséges elaltatásáról szóló törvény újratárgyalása azután vált fontossá, hogy múlt héten Bukarestben egy négy éves kisfiút halálra martak a kóbor ebek egy park közelében.

A törvényt az RMDSZ képviselői is megszavazták. Máté András Levente frakcióvezető a maszol.ro-nak kedden délben elmondta, a szövetség támogatja a jogi bizottság változatát, amelynek értelmében a közterületeken elfogott kutyákat előbb menhelyre viszik, ott megvizsgálják, majd a parazitáktól megszabadítják, és a veszélyes állatokat azonnal elaltatják. Gazdája 14 napig jelentkezhet az elkóborolt kutyájáért, ezután az ebet el lehet altatni – mondja ki az új törvény. A befogás, a menhely működtetése, a kutyák deparazitálása és az elaltatás költsége is az önkormányzatokat terheli.

Arra a kérdésünkre, hogyan illeszkedik a mostani törvénytervezet az Alkotmánybíróság korábbi döntéséhez, mely szerint nem alkotmányos a kóbor kutyák eutanáziája, a képviselő elmagyarázta: az alkotmánybírósági döntés alapjánál az állt, hogy a törvény nem adott lehetőséget a kutyák elvitelére vagy örökbefogadására. Ez az esély a mostani törvénytervezet szerint viszont adva van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?