Fenyegetésekkel és változásokkal indult az új tanév

Remus Pricopie oktatási miniszter a hétfői tanévnyitó alkalmával bejelentette, az új tanévben gyökeresen változik a tanügyi törvény. A tárcavezető az elmúlt hetekben már számos olyan újításról számolt be, amelyek elsősorban a diákokat és az oktatókat is érintik, de az iskolavezetést, a tanmenetet is befolyásolják.

Pricopie tájékoztatása szerint a legfontosabb módosítás az lesz, hogy a bármilyen jellegű csaláson (csúszópénz elfogadása diákoktól, puskázás versenyvizsgán) ért tanárokat pedig rendkívül szigorúan fogják büntetni. Hozzátette, a tanügyi szakszervezetekkel már egyeztetett erről, és a pegagógusok maguk is egyetértenek a büntetések szigorításával. A törvénymódosító javaslatokat közvitára bocsátják.

Nem ez az egyetlen fenyítő intézkedése a tanügyminiszternek. A tavalyi tanév rendkívüli eseményei az érettségi vizsgákon arra késztették a tárcavezetőt, hogy drákói intézkedéseket vezessen be minden szinten. Az elmúlt néhány hét leforgása alatt számos, a közoktatásra vonatkozó újításról tájékoztatta a sajtót, amelyek elsősorban a tanulókat és az oktatókat is érintik, de az iskolavezetést, tanmenetet is befolyásolják.

Az intézkedések már az elemi osztályosokat is érintik: előkészítő osztályban elkezdik már a kisiskolások intézményes erkölcsi nevelését a társadalmi nevelés nevű, választható tantárgy keretében.

Az előző tanévben heti 3 vagy 4 órában tanultak matematikát a gyerekek, ez az óraszám ősztől az előkészítő, illetve az első és második osztályban csökken. Helyébe több mozgás és testnevelés lép, illetve a gyerekeknek szánt filozófiát és a pénzügyi ismereteket harmadik vagy negyedik osztályban taníthatják a kisiskolásoknak heti egy órában a pedagógusok.

Ahogy nőnek a gyerekek, nő majd az elszámolás felelőssége is az iskolában, ugyanis a tárcavezető ősztől bevezeti az országos szintű kétévenkénti felméréseket. Ennek értelmében második, negyedik és hatodik osztály végén is lesz egységes felmérő, részben azért, hogy a gyerekek szokják az ellenőrzésekkel járó stresszt, részben pedig a valós ismereteikről kíván tájékozódni a miniszter. Mint mondta, az elmúlt évek katasztrofális eredményei a nyolcadik osztály végén megszervezett képességvizsgán részben annak tudhatók be, hogy az általános iskola éveiben a tanárok elnézőek és nem a valós tudásuk alapján értékelik a gyerekeket.

A képességvizsga sem marad a régi, ha eddig 50-50 százalékban számított a kisérettségin az elmúlt négy év tanulmányi átlaga és a képességvizsga eredménye, idén ősztől ez is változik: a tanulmányi átlag fontossága 25 százalékra csökken a líceumi felvételi jegyben, 75 százalékát pedig a képességvizsga eredménye teszi ki.

A felsősökre vonatkozó változások különösen az érettségizőket érintik: már 11. osztályban elkezdődnek a próbaérettségi-szerű országos szintfelmérő tesztek. Ami a szülőket illeti, azokat, akiknek a gyereke nem jár iskolába, büntetik. A tanárokat állandó ellenőrzések alatt tartják, ezzel az intézkedéssel az oktatás minőségét szándékszik javítani a miniszter. Fizetésemelésekről mindeddig nem esett szó, a tanügyminiszter terveiben egyelőre ez nem szerepel.

Az iskolák őrzését ősztől rendőrök és csendőrök biztosítják kötelező módon valamennyi tanintézetben. Ennek hatása már a hétfői tanévnyitón is látszott, mint ahogy azt a maszol.ro egyik kolozsvári iskola előtt reggel készült felvétele is tanúsítja.

Pricopie már ősztől szerette volna bevezetni a digitális tankönyveket, ám ez még legalább fél évet késni fog, mivel eddig nem sikerült egyeztetni az illetékesekkel a digitális tankönyvek tartalmáról sem, de a kiadás módszertanáról sem.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?