A szülők bírságolásával és csendőri felügyelettel indul az új tanév

Ha eddig drákói szigor jellemezte a romániai tanügyet, immár diktatórikus intézkedéseket vezet be a tanügyminiszter a jövő héten kezdődő tanévtől. Azokat a szülőket, akik nem íratják be gyermekeiket a kilencedik osztályba, Remus Pricopie oktatási miniszter tájékoztatása szerint pénzbírsággal sújtják.

Ezt pénteken jelentette be a tárcavezető. Hozzátette, az iskolák őrzését többé nem bízza magán őrző-védő cégekre, az új tanévtől a csendőrség és a rendőrség közös alakulatai biztosítják a rendet és fegyelmet a romániai tanintézetekben.

A drasztikus intézkedéseket arra hivatkozva hozta a miniszter, hogy bár tíz osztály elvégzése kötelező, a nyolcadikosoknak közel 8 százalékát nem íratták be kilencedikbe. Ez ügyben a megyei tanfelügyelőségek minden egyes esetet ki kell hogy vizsgáljanak, és kérjék számon a szülőktől a gyerek beiskolázatlanságának az okát. Ha továbbra sem íratják be a gyerekeket az iskolába, megbüntetik őket.

Az elmúlt hetekben számos újítást jelentett be az oktatási minisztérium, részben az iskolai eredmények hatékonyabb felmérése, másrészt a csalások kiküszöbölése érdekében.

Így a most induló nyolcadikosok középiskolai felvételi osztályzatában 75 százalékban számít majd a képességvizsga eredménye, és csupán 25 százalékban az általános iskolai négy év (5-8.) átlaga. Eddig ez az arány 50-50 százalék volt. Továbbá idéntől a második, a negyedik és a hatodik osztályos tanulóknak is országos szintfelmérő teszten kell részt venniük. Az érettségizőkről sem felejtkezett el a miniszter, ettől a tanévtől már a 11. osztály végén próbaérettségiznek a diákok, és valamennyi középiskolában már a tanév kezdetétől érettségi felkészítőket kell szervezni a végzősőknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?