Mesterséges hangszálakkal pótolhatják az „elhasznált” eredetiket

Mesterséges hangszál kifejlesztésének tudományos programján dolgozó amerikai orvoscsoport azt tervezi, hogy legkorábban jövőre próbálhatja ki klinikai teszteken az elasztikus szintetikus szövetet olyan betegek esetében, akik elvesztették hangjukat.

A program fő támogatói közt van Julie Andrews Oscar-díjas színésznő, aki abban reménykedik, hogy egy nap visszanyeri elvesztett hangját és újra énekelhet.

julie andrews-mary poppins

Julie Andrews torkában 1997-ben cisztát találtak, amelyet eltávolítottak ugyan, de énekelni már nem volt képes. A műhiba miatt több millió dolláros kártérítést kapott.

A 76 éves színésznő által vezetett alapítvány támogatja anyagilag a mesterséges hangszál létrehozását célzó programot. Lehetséges, hogy a brit színésznő lesz az első betegek egyike, akinek egy biogélt befecskendeznek a gégefőjébe azzal a céllal, hogy a valódi hangszálhoz hasonlóan vibráljon – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadásában.

sound-of-music-Andrews l

A gégén, majd a hangszalagokon átáramló levegő révén képződnek az emberi hangok. A hangképzés legfontosabb szerve a gégében elhelyezkedő páros hangszalag. Amikor a kilélegzett levegő keresztüláramlik rajtuk, vibrálnak vagy rezegnek, hogy hangot adjanak.

A túlzott használat megterhelheti a hangot, és ez a hangszálak szöveteit károsíthatja.

A hangszalag gél, amelyet Robert Langer professzor csoportja fejlesztett ki a bostoni Műszaki Egyetemen (MIT), a kozmetikai krémekben, gyógyszerekben és orvosi eszközökben már használt anyagon alapul. A laboratóriumi vizsgálatokban ez az anyag a hangszálakba fecskendezve képes volt a sérült szövetet kijavítani.

Kimaradt?