Megszólalt „péniszes tankönyv” szerzője

„Sajnálatos, hogy vannak, akik ilyen mondvacsinált ürüggyel és problémával okoznak másoknak szomorú perceket. Hogy befogadóközpontú, hogy interaktív, hogy gondolkodni tanít, az persze, sokakat nem érdekel. Ez egy ilyen ország” – írta hétfőn Facebook-bejegyzésében a magyarországi tizedikes irodalom tankönyv szerzője.

Pethőné Nagy Csilla azokra a gúnyolódó megjegyzésekre reagált, melyek szerint a tankönyv borítóján egy férfi nemi szerv látható. Az internetes társadalom máris készpénznek vette a felfedezést.

„Ez a téma már tavaly is ment. És lám, nem cseréltük le a borítót, direkt nem akartunk belemenni ebbe a méltatlan játékba. Lehet, hogy egyeseknek pénisz jut eszébe (de akkor már miért nem phallos, mint teremtőerő??), de legyen ez az ő asszociációs szabadságuk. Nincs semmi mögöttes tartalom. 13 éve dolgozom ezen a projekten, szerintem pedagógiai, módszertani, szakmai szempontból a legkorszerűbb irodalomkönyv, amit a kiadóban nagy gondossággal szerkesztettek, s amit sok tanuló és tanár kedvel. Én büszke vagyok rá, borítóstul” – fogalmaz a szerző.

Bejegyzését többen megosztották, volt, aki méltatlannak találta a védekezést, más arra hívta fel a figyelmet, hogy mint tankönyvszerző, nem igazán fordított figyelmet a helyesírási szabályok betartására. Valaki azt írta, „Rorschach-teszt újságíróknak, avagy a tankönyvborítón talált pénisz története a szerző szemszögéből.”

Grecsó Krisztián író ezzel a szöveggel népszerűsítette a bejegyzést, „Régóta nagy tisztelője vagyok, kollégáival elképesztően sokat tesz a kortárs magyar irodalomért, hogy a középiskolások tudjanak róla, Radnóti halálával nem ért véget a történet. A bizonyos "péniszes" tankönyvborító (az egész hecc persze röhejes és méltatlan) a legjobb tankönyvet takarja a piacon.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?