Kelemen: az alkotmánybíróság határozatát be kell tartani

Az alkotmánybíróság döntéseit senkinek nem áll módjában felülbírálni, azokat mindenkinek be kell tartani - jelentette ki kedden az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt követően, hogy az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a Traian Băsescu államfő leváltására kiírt népszavazást.

Kelemen Hunor elengedhetetlennek tartja, hogy a hivatalába visszatérő Traian Basescu és a leváltását kezdeményező Victor Ponta miniszterelnök megtalálja "a modus vivendit" az őszi parlamenti választásokig. Ez szükséges ahhoz, hogy a kormányzás az emberek valós problémáival foglalkozzék és ne a pozíciószerzéssel.kelemen

"A kormánynak és az államfőnek a felelőssége, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. Meggyőződésem, hogy mindketten keresni fogják azt a minimális együttműködési keretet, amely elengedhetetlen ahhoz hogy a kormányzás a társadalom kérdéseire koncentrálhasson" - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a választói névjegyzék aktualizálását is fontosnak tartotta. Kijelentette, az őszi parlamenti választásokon nem lesz mindegy, hogy milyen számok alapján állapítják meg: ki a győztes egy-egy választókerületben. "Megtörténhet, hogy valaki azért veszíti el a versenyt, mert nem pontos a választói névjegyzék" - mondta.

Az MTI felvetésére, hogy az erdélyi magyarság távolmaradásának fontos szerepe volt a Traian Băsescu leváltására kiírt népszavazás sikertelenségében, Kelemen Hunor elmondta, a számok azt mutatják, hogy nem az erdélyi magyarságon múlott a népszavazás kimenetele. "Sokan szeretik az erdélyi magyarságot az egyik oldalon bűnösnek, a másik oldalon nyertesnek vagy döntőbírának kikiáltani, én ezt nem fogadom el" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kimaradt?