Használjuk internetes jelszónak a szívdobogásunkat!

Online tevékenységeink biztonságát egyre inkább fenyegetik a kiberbűnözők, egy nemrég közölt felmérés szerint a jelszavak kilencven százaléka veszélyeztetett. Erre talált megoldást egy torontói vállalkozás, felkínálva legintimebb jellemzőink egyikét, mint jelszót: szívdobogásunk ritmusát.

A Nymi elnevezésű, egyelőre csak előrendelhető karkötő rögzíti a felhasználó EKG-ját, és az okostelefonnal összekapcsolva, amennyiben talál a „jelszó”, engedélyezi a futó programokat. Az eszköz nem csak telefonnal használható, számítógépek, tabletek, sőt járművek esetén is használható.

A legmerészebb elképzelések szerint a jövőben még fizethetünk is vele, mindössze el kell húznunk a karkötőt a kasszagép előtt. Attól nem kell tartani, hogy a karkötő elveszítésével hozzájuthat valaki az információinkhoz és a pénzünkhöz, a gép ugyanis csak akkor működik, ha sajátos EKG-kódunk „hajtja”. Nymi-t a következő évtől rendelhetünk, az ára vélhetően száz dollár lesz.

A jelszavak feltörése nem csak azzal fenyegeti a világot, hogy vicces szöveget írhatnak be valaki a Facebook-falára, hanem komoly anyagi veszteségeket is okozhat. A hackerek nem kispályások: mára nem egyéni nevek és jelszavak lopásával foglalkoznak, hanem az adott vállalatnál elrejtett nagy file-t nyúlják le, amely az összes felhasználó adatait tartalmazza.

Vigyázni kell azonban a kisebb halakra vadászó hackerekkel is: egy tanulmány kimutatta ugyanis, hogy a tízezer legnépszerűbb variáció jelszavaink 98,1 százalékát fedte le, az átlagos felhasználó pedig 26 különböző honlapon regisztrált, de mindössze öt különböző jelszót használ.

 

Kimaradt?