Exportálják a szaploncai fejfákat

 

Már exportálnak is színes, vicces, rajzos fejfákat a Máramaros megyei Szaploncából. A fejfák az úgynevezett vidám temetőből terjedtek el, ahol a sírversek tréfásan megfogalmazott rigmusaikkal az elhunyt életét, halálát mesélik el. A több mint nyolcszáz fejfából álló együttes igazi múzeumot alkot, évente több tízezer turista keresi fel.

fejfa sok

Egy svájci turista a Duna Híradónak azt mondta, hogy még sosem látott ehhez hasonlót, mint fogalmazott: ez a temető sugárzik az élettől, nincs szomorúság, minden színes és szórakoztató.

A temető arról híres, hogy a sírokon a színes fejfákra rárajzolnak egy az elhunyt életére vagy halálára jellemző képet. Élettörténetét pedig humoros versikében foglalják össze. Az egyiken a következő rigmus áll: „A pálinka tiszta méreg, nem hoz mást csak sírást és kínt. Mint ahogy nekem is ezt hozta, a halálomat okozta.”

fejfa kozel

Az egyedi fejfák készítését 1935-ben kezdte el Stan Ion Patras, majd Dumitru Pop fafaragó folytatta. Ma már külföldre is szállít. Dumitru Pop úgy nyilatkozott: a világ minden részéről rendelnek ilyen fejfákat; a keresztek tölgyfából készülnek, olajalapú festékkel festem, nem akárki tudja ezt csinálni.

A szaploncai vidám temető a világörökség része. Az UNESCO szakemberei szerint az egyiptomi Királyok Völgye után ez a világ legegyedibb temetkezési helye.

Kimaradt?