Pénz nélkül a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház

Év végére bajba kerülnek a kórházak, ha a kormány nem egészíti ki költségvetési keretüket, kongatta meg a vészharangot a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház vezetősége. Antal Álmos orvos-igazgató sajtótájékoztatón kifejtette: elkerülhetetlen lesz a költségvetés kiegészítés, kérdés az, hogy utalnak-e elegendő összeget az összes kiadás fedezésére, hiszen az előjelek nem erre mutatnak. András Nagy Róbert a kórház menedzsere elmondta: tavalyhoz képest növekedett a sürgősségen ellátott és bentfekvő betegek száma, így az év elején leszerződött esetszám felett láttak el betegeket. Az igazgató szerint az egészségbiztosító várhatóan nem fizeti ki azon eseteket, amelyeket a keretszerződésen túl láttak el, viszont arra számítanak, hogy a jövő évi szerződés megkötésekor majd figyelembe veszik az idei betegszámot.

A Kovászna megyei kórház sürgősségi osztályára idén júliusig 18511 személy jelentkezett, ami 1,5 százalékkal több mint tavaly ebben az időszakban, illetve 13097 bentfekvő beteget kezeltek, ami 3 százalékkal több mint az elmúlt esztendőben. Emellett 58 ezer beteget láttak el a járóbeteg rendelőben. A Kovászna megyei kórház vezetőségének számítása szerint november-decemberre már nem elég az év elején leosztott pénz, így költségvetés-kiegészítés nélkül nem lesz, amiből fedezzék a betegek gyógyszer és kötszer ellátását. András Nagy Róbert szerint azt szeretnék elkerülni, ami az ország több kórházában már előfordul, hogy a betegek otthonról viszik az alapgyógyszereket is.

„Nem fogunk visszautasítani egyetlen beteget sem, viszont kénytelenek leszünk adósságot felhalmozni”, magyarázta az igazgató. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi kórháznak most nincs 60 napnál régebbi tartozása, így teljesítik a menedzseri szerződés követelményeit, viszont tapasztalataik szerint vannak kórházak, amelyek bátran halmoznak fel adósságokat, arra számítva, hogy majd a kormány kifizeti azokat.

Antal Álmos orvos-igazgató szerint a sepsiszentgyörgyi kórház év elején elégé kiegyensúlyozott költségvetésre kötött szerződést, viszont a háromszéki városi kórházak nagyobb bajban vannak, hiszen azoknak már októberre sincs fedezetük. András Nagy Róbert elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi egészségügyi intézmény évi 42 millió lejes költségvetésből gazdálkodik, és számításuk szerint még 4 millió lejre lenne szükség, hogy november-december időszakban is fedezzék kiadásaikat.

 

Kimaradt?