Radu Stroe a referendumról: fordult a kocka

Beérkeztek a belügyminisztériumhoz a helyhatóságoktól az állandó választói névjegyzék frissített adatai. Ezek azt igazolják, hogy az államfő leváltásáról szóló referendum érvényes volt – adta értésre vasárnap Radu Stroe.

A közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter szerint az adatok összesítése még zajlik. Stroe igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre: módosult-e olyan mértékben a választói névjegyzék, hogy az befolyásolja a népszavazás eredményének alkotmánybírósági hitelesítését.radu-stroe-mediafax-foto-razvan-chirita

A miniszter tájékoztatása szerint a referendumkor alapul vett névjegyzéken olyan személyek is szerepeltek, akiknek „nem egy-két hónapja, hanem öt-hét éve" lejárt már a személyi igazolványa. Ezeket a személyeknek nincs mit keresniük a névjegyzékben, mint ahogy azoknak sincs, akik külföldre távoztak – közölte Stroe.

Mirce Dușa belügyminiszter szombaton azt mondta: hétfőn küldik át az alkotmánybírósághoz a frissített névjegyzéket. A bírák kedden üléseznek referendum-ügyben.

Dușa: senkit nem töröltünk a listáról

Dușa vasárnap már arról beszélt: a belügyminisztérium nem módosít azon a választói névjegyzéken, amely alapján a referendumot szervezték. „A névjegyzék az marad, amit annak idején a Központi Választási iroda is megkapott. A módosítás nem a minisztérium, hanem a helyhatóságok és az anyakönyvvezetők feladata" – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint a kormány hétfőn csupán azoknak a személyeknek a becsült számáról küld majd adatokat az alkotmánybíróságon, akiknek a referendum napján már nem kellett volna szerepelniük a választói névjegyzékben. A listán az elhunyt, a lakcímüket megváltoztató, illetve a szavazati joguktól megfosztott személyek szerepelnek.mircea-dusa

„Mi elküldjük ezeket az adatokat az alkotmánybíróságnak, és a bírákra bízzuk annak eldöntését, hogy felhasználják-e vagy sem. Mi nem töröltünk ki senkit a választói névjegyzékből" – szögezte le Dușa.

Újságírói kérdésre elmondta: mintegy félmillió személynek nem volt érvényes személyi igazolványa a referendum időpontjában. „Mi nem állítjuk azt, hogy őket nem kell beleszámolni a kvórumba, de azt sem, hogy számolni kell velük. Az alkotmánybíróságra bízzuk a döntést" – magyarázta, némileg ellentmondva Radu Stroénak.

Legutóbbi ülésük után a bírák közölték a kormánnyal: az állandó választói névjegyzékben szerepelnie kell valamennyi, a referendum időpontjáig 18. évét betöltő román állampolgárnak, függetlenül attól, hogy külföldön tartózkodik vagy sem.

Kimaradt?