Kutyaszótár készül embereknek a jobb megértésért

Az állatok közt a kutyák a leghasznosabb segítőtársaink, hiszen a hagyományos őrzési feladatok mellett akár a bombákat vagy az emberi testben lévő rákos sejteket is ki tudják szagolni. Egyetlen hibájuk, hogy nem igazán értjük mindig, mit akarnak velünk közölni.

Ezen akar változtatni a Georgiai Műszaki Egyetem három munkatársa – köztük a Google Glass egyik megalkotójával -, mégpedig egy kutyáknak szánt tolmácsgép kifejlesztésével. A projekt neve FIDO (Facilitating Interactions for Dogs with Occupations), ami magyarul nagyjából annyit tesz: kapcsolatteremtés munkakutyákkal.

A FIDO szenzorokkal ellátott eszközét a kutyák nyakörvére vagy pórázára lehet felszerelni. Amikor a kutya kiszagolja például a rákos sejteket, és mondjuk kimondottan a vastagbélrákot érzi meg, akkor a kutya az ennek megfelelő szenzort harapja, rántja, érinti vagy nyalja meg. Mindegyik ráktípushoz más-más szenzor tartozik, és úgy kell kiképezni a kutyát, hogy a szagokat ezekhez társítsa.

Amikor az érzékelő aktiválódik, egy jelet továbbít a kutya gazdájának – vagy nevezhetjük munkatársának is –, aki egy eszközön vagy közvetlenül a fülébe helyezett jeladón kap értesítést a kutya vizsgálatának eredményéről. A FIDO képességei talán mentési szituációkban lehetnek a leghasznosabbak, hiszen a kutya az ember által nehezen megközelíthető helyekről is azonnal jelezni tudja, hogy mit talált.

 

Kimaradt?