Nem küldhetnek többé táviratot Indiából

Indiában nincs többé lehetőség táviratok feladására, hétfőn 163 év után megszűnt a hosszú évtizedeken át a kommunikáció leggyorsabb és legmegbízhatóbb eszközének tekintett szolgáltatás.

Vasárnap országszerte indiaiak százai özönlöttek a még működő 75 távirdába, hogy családjuknak vagy barátaiknak egy utolsó telegramot küldjenek emlékbe. Voltak, akik Kapil Szibal indiai távközlési és információtechnológiai miniszternek címezték üzenetüket, kérve őt a szolgáltatás fenntartására.

Samím Akhtar, a táviratok továbbítását végző Bharat Sanchar Nigam vállalat vezérigazgatója hétfőn közölte, a nagy rohamra készülve a dolgozókat vasárnap sem engedték szabadnapra. Mint mondta, az egyre csökkenő bevételek miatt kényszerültek a szolgáltatás megszüntetésére.

A távközlési minisztérium adatai szerint az ágazat az utóbbi hét évben 250 millió dolláros (több mint 55,6 milliárd forintos) veszteséget könyvelt el, aminek hátterében a nemzeti mobiltelefon-előfizetések számának ugrásszerű megemelkedése áll: áprilisban elérte a 867 milliót, ez kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt volt.

Az első telegramot 1850-ben küldték Kalkuttából a 40 kilométerre fekvő egyik külvárosba, a Gyémánt kikötőbe. A szolgáltatás az 1980-as években érte el csúcspontját, amikor országszerte 45 ezer iroda működött, amelyek naponta összesen több mint 600 ezer táviratot kézbesítettek.

A mára már idejétmúlttá vált kommunikációs eszközt a fontos információk - születés, halál, bírósági idézés, egyetemre való bejutás vagy munkahelyi kinevezés - közlésére használták indiaiak milliói.

A kormány egészen mostanáig távirat útján értesítette például a magas állami kitüntetések díjazottjait vagy egy-egy bírósági ügy érintettjeit. Az egyelőre még nem ismeretes, hogy Indiában a hatóságok mivel fogják helyettesíteni ezt a hírközlési eszközt, bár az elektronikus ügyintézés terjedésére való tekintettel valószínűsíthető, hogy az e-mail váltja fel a táviratot.

Kimaradt?