EU Tábor: Élet és munka Brüsszelben

“Brüsszelből jöttem, mesterségem címere” címmel interaktív előadást tartottak a 10. EU Táborban Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő részvételével és Szabó József MIÉRT elnök vezetésével. A kötetlen beszélgetés főként a Brüsszelben végezhető gyakornoki program köré épült.

Az RMDSZ öt éve szervez gyakornoki látogatásokat Brüsszelbe. Winkler Gyula elmondta, a program célja, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalok betekintést nyerjenek az Európai Parlament működésébe, illetve tanoncként részt vegyenek benne. A képviselő arról is informált, hogyan alakult ki a kezdeményezés, milyen dokumentáció szükséges a jelentkezéshez és milyen tevékenységeket foglal magába a gyakornoki program.

„A politikai szerepvállalás a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a fiatalok megváltoztassák az őket körülvevő világot” – hangsúlyozta az EP képviselő. Fontosnak tartja a pályakezdő fiatalok tenni akarását, kezdeményezőkészségét és közösségi szerepvállalását. A legfontosabb projektnek külpolitikai téren a Polgári Kezdeményezést tartja.

Bálint Margit, a képviselő tanácsadója, a gyakornoki program egyik koordinátora az eddigi látogatások tapasztalatairól beszélt. Mint kiderült, az EU Tábor egyfajta találkozás a valamikori gyakornokok számára: a kapcsolattartás a legtöbb személy között évek elteltével is működik.

A beszélgetés végén a jelenlévő “veterán” gyakornokok meséltek az Európai Parlament városában megélt tapasztalataikról, élményeikről és ezek utólagos hasznáról. A nosztalgikus beszámolókat a résztvevők érdeklődően hallgatták, már azért is, mert az EU táborban versengő csapatok főnyereménye egy szeptemberre tervezett látogatás Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?