Európa energetikai függőségéről az EU táborban

A Marosfőn zajló EU tábor pénteki napján Európa Energetikai függőségéről számolt be László Attila RMDSZ szenátor, Antal István RMDSZ parlamenti képviselő, Nagy Bege Zoltán, az Országos Energetikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint Tóth Ferenc, a Romgaz Rt. Országos Földgáz Társaság egykori vezérigazgatója. A moderátor Antal Lóránt, MIÉRT elnökségi tag volt.

László Attila RMDSZ-es szenátor elmondta, az ország célja 2020-ig 20%-al csökkenteni az energiafogyasztást. Beindultak a finanszírozási programok, kialakult egy koherens támogatási politika, helyi szinten megszülettek a támogatási rendszerek. Egy nagyváros esetében körültekintőnek kell lenni, fontos a piaci szereplők tapasztalata, valamint hogy kialakuljon egy egységes párbeszéd a felek között.

Antal István, a képviselőház ipari szakbizottságának tagja 40 éve foglalkozik az energetikapolitikával. Véleménye szerint az energiatakarékos technológiákra kell odafigyelni. A legsikeresebb a szélenergia, mivel tiszta energiát lehet termelni általa anélkül, hogy a környezetet szennyeznénk. Pillanatnyilag a második ipari forradalom korszakát éljük, húsz év alatt hihetetlen fejlődés történt. Jelenleg az építőanyagipart érinti a legsúlyosabban az energia áremelkedése. A legfontosabb a szél-, nap- és vízenergia hasznosítása lenne. Innovatív gondolkodásra van szükség, csúcstechnikákat kell bevezetni – mondta a szakember.

Nagy Bege Zoltán a kőolaj-, a földgáz- és a villamosenergia helyzetéről beszélt. A kőolaj kitermelése túlnyomórészt az arab térségektől függ.  A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: mennyi ideig számíthatunk a tartalékokra, és mikor kell váltanunk? Európa gáztartalékát leginkább Oroszország biztosítja. Romániában új földgáz lelőhelyek után kutatnak a Fekete Tengerben. Európa eltökélte magát, hogy a megújuló energiatermelés útját választja.

Tóth Ferenc elmondása szerint 1980-ban 33 milliárd köbméter gázt termeltek Romániában, jelenleg csak 14-et az ország hatvanezer kútjából, amelyek nagy része Maros megyében, Moldovában és Olténiában található. Az egykori vezérigazgató a palagáz kitermelésének technológiájáról beszélt részletesebben. Elmondása szerint nincs veszély, ha betartunk minden szabályt, folyamatos ellenőrzések vannak, a probléma csak az, hogy Romániában olcsón akarunk csinálni mindent. Az emberek azt sem tudják, mi a palagáz, de már harcolnak ellene – mondta Tóth Ferenc, hozzátéve, ha elkezdődik a palagáz kitermelése, annak érezhető hatása lesz a piacon is. Komoly vezetékeknek kell kiépülniük, addig hiába áhítozunk más piacok gázaira. Verseny fog folyni a gázmennyiségekért, az ár pedig nem lesz ugyanaz – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?