Politikai botrány lett az érettségi botrányból

Az oktatási és a belügyi tárca vezetőjének fejét követeli az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) amiatt, ahogyan a hatóságok a bukaresti Dimitrie Bolintineanu Líceum körüli érettségi botrányt kezelték. A történtekről Victor Ponta kormányfő és Radu Stroe belügyminiszter egymásnak ellentmondóan nyilatkozott.

Mint ismert, a rendőrök pénteken, az utolsó vizsganap végén akarták – a szóvivőjük szerint előállítási parancs birtokában – bekísérni a rendőrségre a középiskola diákjait autóbuszokkal, de az akció felháborodást váltott ki a szülők körében, akik közül egyesek megpróbálták megakadályozni a járművek behajtását az iskola udvarára.

Az ügyben Victor Ponta miniszterelnök is megszólalt, aki bírálta a hatóságok eljárását. "Nem élünk már Daniel Morar (volt korrupcióellenes főügyész) és a kommunisták idejében, hogy az embereket az utcáról szedjük össze és bevigyük az ügyészségre. Annál is inkább, hogy itt gyermekekről van szó" - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a rendőröknek nem volt előállítási parancsuk.

A diákokat végül nem kísérték be a rendőrségre, ám a belügyminiszter cáfolta a kormányfő állítását. Kijelentette, hogy a rendőröknek volt előállítási parancsuk, de ennek végrehajtásáról letettek.

Bogdan Staicu, a bukaresti törvényszéki ügyészség vezető ügyésze bejelentette: a 250 diák közül csak húszat hallgatnak ki pénteken, akik beleegyeztek ebbe, a többieket hétfőtől idézik be. Hangsúlyozta, a diákok nem gyanúsítottak, őket azért akarják kihallgatni, hogy több részletet tudjanak meg az érettségi kapcsán kialakult korrupciós ügyről.

Kapcsolódók

Kimaradt?