Érettségiről egyenesen rendőrségi kihallgatásra szállították a diákokat

Száz végzős diákot hallgatnak ki pénteken a bukaresti Dimitrie Bolintineanu Líceumból, ahol az iskolaigazgató közbenjárásával a hét elején kitudódtak a román vizsgatételek.

A száz tanulót, szülőkkel együtt a fővárosi rendőrfőkapitányságra szállítják, amint véget ért a pénteki, utolsó írásbeli vizsga. A rendőrság egyik képviselője a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, a diákokat nem vádlott minőségben hallgatják ki, ám nyilatkozataikra szükség van az ügy felgöngyölítéséhez.

Az iskola udvarán gyülekező szülők tiltakoztak amiatt, hogy  gyermekeiket kihallgatásra viszi a rendőrség. Egy apuka felindulásában nekitámadt egy rendőrnek, a férfit lefogták, és a rendőrség autójába vezették.

Közben Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta, rendkívül szigorú fellépést vár az üggyel kapcsolatban az illetékes hatóságtól. Ugyannakor kifogásolta, hogy az ügyészek autóbuszokkal szállítják el a rendőrségre a gyerekeket. "A társadalmunk kezd hasonlítani a ’89 előtti évekre” – fogalmazott.

Az iskola udvarán nyilatkozó rendőrségi szóvivő elmondta, a gyerekeket nem tartóztatják le, hanem információszerzés céljából beszélgetnek el velük a történtek kapcsán. Mint elmondta, a kihallgatást azért időzítették péntek délre, hogy valamennyi diák gondtalanul vakációzhasson utána.

Az érettségi botrányban érintett Dimitrie Bolintineanu Líceum igazgatónőjének 29 napos vizsgálati fogságba helyezéséről kedden este döntött az ügyészség kérésére a bukaresti törvényszék. Costica Vărzarut befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítják.

FRISSÍTÉS: A miniszterelnök kifogása nyomán a rendőrség letett arról, hogy bekísérje a diákokat kihallgatásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?