Érettségi: melltartókba is rejtettek csúszópénzt

Őrizetbe vették hétfő este annak a bukaresti középiskolának az igazgatónőjét, ahol az ügyészek szerint tömegesen csaltak a pedagógusok segítségével a diákok a hétfői román nyelv és irodalom érettségi írásbelin. A vádhatóság a Dimitrie Bolintineanu Líceum érettségi bizottságának öt tagját és 32 felügyelő tanárt gyanúsít azzal, hogy csúszópénz ellenében elárulták a vizsga előtt a tételeket a tanulóknak, illetve puskázni is hagyták őket – közölték kedden a hírtelevíziók.

Az ügyészek hétfőn mind a 37 pedagógust kihallgatták, és Costica Vărzaru igazgatónő kivételével mindannyian szabadon távozhattak. Vádhatósági források szerint motozáskor pénzt, parfümöket és ékszereket találtak náluk, akadt olyan tanárnő, aki a melltartójába rejtette a csúszópénzt. Egyelőre egyikük ellen sem indult bűnvádi eljárás, ám az érettségiztető bizottság öt tagját leváltották, és a felügyelő tanárok a többi érettségi vizsgán nem vehetnek részt.

Remus Pricopie oktatási miniszter hétfő este igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: a bukaresti középiskolánál történtek elszigetelt esetnek számítanak, ezért a román nyelv és irodalom vizsgát csupán a Dimitrie Bolintineanu Líceumban fogják megismételni. A tárcavezető az eset után távértekezletet tartott az érettségi bizottságok vezetőivel, és leszögezte: „ügyészségmentes” vizsgákat szeretne.

Pricopie megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint az ügyészeknek a Román Hírszerző Szolgálat révén már korábban tudomásuk volt arról, hogy a fővárosi iskolában csalásra készülnek. „Úgy tudom, hogy néhány tanár előre megoldotta a vizsgatételeket, és eljuttatta ezeket a diákokhoz” – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?