Botrány az érettségin: Bukarestben kitudódtak a román tételek

Terrorelhárítási akcióba illő bevetés színhelye volt hétfőn délben a bukaresti Dimitrie Bolintineanu Líceum: ötven rendőr az ügyészség és a hírszerző szolgálat (SRI) embereivel karöltve házkutatást tartott a tanintézményben, mert alapos a gyanú, hogy a román nyelv és irodalom vizsga előtt ismeretlen tettesek kiszivárogtatták a diákoknak a tételeket – közölték a hírtelevíziók.

A România TV szerint a SRI már a múlt héten értesült arról, hogy a líceum néhány tanára visszaélésekre készül, ezért lehallgató készülékeket helyezett el az épületben. A rendőrök a hétfői házkutatás után több számítógépet és dokumentumokat vittek el az iskolából. Az ügyészség közlése szerint ismeretlen tettes vagy tettesek ellen indult korrupció gyanújával bűnvádi eljárás.

A Bukaresti Tanfelügyelőség közölte: a hétfői vizsgát nem ismétlik meg, ám a Dimitrie Bolintineanu Líceum teljes vezetőségét leváltják, az érettségiztető bizottság tagjait és az összes felügyelő tanárt lecserélik. Az érettségiztető bizottság tagjainak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

A középiskola igazgatónője, Costica Vărzaru botrányos viselkedéséről többször is cikkezett a hazai sajtó. A HotNews hétfőn felidézte, hogy egy 2003-as banketten a tanárnő magáról megfeledkezve táncra hívta majd vetkőztetni kezdte a fiúkat. Az esetről videofelvétel is készült, amely bejárta az internetet. A történtek után az oktatási minisztérium a leváltását javasolta, ám a Bukaresti Tanfelügyelőség ezt megtagadta. Sajtóértesülések szerint azért, mert az igazgatónőnak magas rangú politikus pártfogói vannak.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gi3l42y2dgc

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?