Érettségi botrány: rácsok mögött marad az igazgatónő

Az érettségi botrányban érintett Dimitrie Bolintineanu Líceum igazgatónőjének 29 napos vizsgálati fogságba helyezéséről döntött kedden este az ügyészség kérésére a bukaresti törvényszék. Costica Vărzarut befolyással történő üzérkedéssel gyanúsítják.

A tanárnőt hétfőn este, kihallgatása után vették őrizetbe Bukarestben. Az ügyészek szerint az igazgatónőt pénzt kért és kapott a diákoktól azért, hogy csalhassanak a vizsgákon. Ennek érdekében a pedagógus közbenjárt az érettségiztető bizottságnál és a vizsgákat felügyelő tanároknál, akik egyébként szintén kaptak csúszópénzt.

A történtek után a Dimitrie Bolintineanu Líceum hét végzősét kizárták az érettségiről. A Bukaresti Tanfelügyelőség szerint a diákoknál a román nyelv és irodalom írásbeli vizsga után tartott motozáskor előre megoldott tételeket, puskákat és mobiltelefonokat találtak a rendőrök.

A fővárosi iskola teljes vezetőségét leváltották, az érettségiztető bizottság tagjait és az összes felügyelő tanárt lecserélték. A pedagógusokat kihallgatták a rendőrségen, néhányuknál motozáskor csúszópénzt is találtak. Egyelőre egyikük ellen sem indult bűnvádi eljárás.

Kapcsolódók

Kimaradt?