Poloskákat helyezett el a román hírszerzés a tanári szobában

Már a román írásbeli vizsga előtt három héttel lehallgató készülékeket helyezett el a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a bukaresti Dimitrie Bolintineanu Líceum tanári szobájában, ugyanis tudomásukra jutott, hogy a pedagógusok csalni segítik a diákokat az érettségin – erősítették meg a Mediafaxnak ügyészségi források a hírtévék által eddig csak meglebegtetett információt.

A lehallgatott beszélgetések jegyzőkönyveit a visszaélések bizonyítására használja majd a vádhatóság. A beszélgetésekből az már kiderült, hogy a hétfőn este őrizetbe vett Costica Vărzaru igazgatónő pénzt kért és kapott a diákoktól, s ennek fejében „engedékeny” felügyelő tanárokat nevezett ki a vizsgákra. A csalási kísérletbe beavatták az érettségiztető bizottság tagjait is.

Ügyészségi források azt is kiszivárogtatták a hírügynökségnek, hogy a líceum diákjainak húsz százaléka egyenként 300 és 600 eurót fizetett a tanároknak azért, hogy segítsenek megoldani a tételeket vagy hagyják puskázni őket. A pedagógusok elosztották az összegeket egymás között. Volt olyan tanárnő, akinek motozáskor a melltartójából került ki a vizsga napján a csúszópénz.

A bukaresti törvényszéki ügyészség a vizsgálatok véglegesítéséig ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi eljárást a fővárosi középiskolában elkövetett visszaélések ügyében, amelyben összesen 37 pedagógus érintett. Az igazgatónő 29 napos vizsgálati fogságba helyezéséről kedden dönt a bukaresti törvényszék.

Kapcsolódók

Kimaradt?