Eddig a legnehezebb a történelem vizsga volt az érettségin

A szerdai, történelem írásbeli vizsga bizonyult a legnehezebbnek az általunk megkérdezett érettségiző diákok szerint.

„Nem is számítottunk arra, hogy könnyű lesz, mert túlságosan nagy az anyag, így arra összpontosítottunk, hogy valahogy sikerüljön, legyünk túl rajta” – mondta érdeklődésünkre egy végzős diák, akinek véleményét megerősítette Kovács Timea is. Az érettségiző lánytól megtudtuk, hogy a téma a modern Románia megalakulása a 19. században volt, Alexandru Ioan Cuza és I. Károly időszaka.

„Én inkább a kommunizmusra vagy a romanizálásra számítottam, de hát bármi lehetett, ami a tananyagban benne volt, és az bizony nagyon nagy” – fogalmazott a diáklány, aki elmondta, a történelem vizsgától nagyon félt, ráadásul a napja is rosszul indult, mert otthon felejtette a személyi igazolványát, haza kellett fordulnia érte, aztán otthon sem találta. „Már azt hittem, nem is érek vissza a suliba, pánikba estem, aztán az ijedtségtől alig jutott eszembe a tananyag. Remélem, sikerülni fog, átmegyek ebből” – magyarázta.

A történelemmel szemben az idei matematika vizsga az általunk megkérdezettek szerint nem volt nehéz. Négyféle matematikai vizsga volt az idén, külön az informatika szakosoknak, külön a természettudomány osztályt végzőknek, a pedagógiai gimnazistáknak és idén először bevezették az ipari liceumok számára is a külön tételt. Mátéfy István matematikatanár érdeklődésünkre elmondta, a négy típusú tételsort négyféle nehézségi fokozat szerint állították össze, hiszen a pedagógusok például sokkal kevesebb matematikát tanultak, így náluk a tananyagban nem szerepelt többek közt a matematikai analízis sem.

Pénteken földrajzból vizsgáznak a humán szak végzősei, Románia és Európa földrajza nem nehéz, így várhatóan az lesz a legkönnyebb vizsgatétel. „Az a baj ezzel a vizsgáztatással, hogy inkább arra kíváncsiak, hogy mit nem tudunk és nem arra, hogy mit tudunk” – osztotta meg gondolatait a maszol.ro-val Kovács Timea.

Az érettségire több mint 40 ezer olyan diák iratkozott be, aki nem ebben az évben fejezte be a középiskolát. A szerdai próbán 14,5 ezerrel több diák jelent meg, mint a román írásbelin.

Egy nap szünet után pénteken az utolsó írásbeli vizsgára jelentkeznek az érettségizők, a szaknak megfelelően szabadon választott tantárgyból: fizika, kémia, biológia vagy informatika illetve földrajz, filozófia, logika, közgazdaságtan vagy pszichológia, esetenként szocilógia írásbeli vizsga.

Az eredményeket július 8-án függesztik ki, aznap lehet benyújtani az óvásokat is. A végleges eredményeket 12-én hozzák nyilvánosságra.  

Kapcsolódók

Kimaradt?