Nyáry Krisztiánból érettségiztek a magyar diákok

Egy Radnóti-vers elemzése és a 20. századi magyar dráma sajátosságainak ismertetése mellett Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvének előszava alapján tíz-tizenöt mondatost véleményt kellett írniuk kedden a magyar nyelv és irodalomból vizsgázó érettségizőknek arról, hogy számukra mit jelent az internet.

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatóhelyettese, Horváth Gabriella szerint a tételek nem voltak nehezek. „Legalábbis azoknak a diákoknak, akikkel vizsga után beszéltem” – magyarázta a maszol.ro-nak. Tájékoztatása szerint a Bolyaiban nem történt semmi rendkívüli, zökkenőmentesen zajlott a vizsga.

„Nem, nem én lettem ma érettségi tétel Erdélyben, hanem az általam írt előszó kapcsán tettek fel kérdéseket. Meglepő és megtisztelő. Remélem, már végeztek, és az Ursust isszák valamelyik teraszon” – írta Nyáry Krisztián a Facebook-oldalán.

Kovács Timea marosvásárhelyi végzős érdeklődésünkre elmondta, meglepte, hogy „egy ilyen egészen újszerű”, a Facebook-on terjedő szöveget tettek eléjük. „Sokkal inkább vártam volna valamilyen történelmi jellegű, vagy nagy klasszikus szerző írására. De jó volt ez is” – magyarázta a diáklány. Arról is beszámolt, hogy jól ment a vizsga, Radnóti Miklós versének elemzésével sem volt gond, mindent tudott, csak éppen nem volt elég az idő befejezni.

Háromszéken probléma nélkül lezajlott a magyar nyelv írásbeli érettségi, egyetlen diákot se kellett puskázás miatt kizárni a vizsgáról, tájékoztatta lapunkat Farkas Csaba. Az érettségi lebonyolításával megbízott tanfelügyelő emlékeztetett, hogy az írásbeli első napján, a román nyelv írásbeli vizsgán két tanulót zártak ki, mivel zsebükben megszólalt a telefonjuk.

Ezek az esetek a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen líceumban és a kézdivásárhelyi Apor Péter líceumban berendezett vizsgaközpontokban történtek. „Nagyon szigorú az érettségi vizsga. Minden teremben kamerákkal figyelik a tanulókat, és kirakják azokat, akik nem tartják be a szabályokat ”– szögezte le Farkas Csaba.

A keddi magyar nyelv és irodalom írásbelire 1139 diák iratkozott be Kovászna megyében, és 69-en nem jelentek meg a vizsgán. A második írásbeli vizsgáról senkit nem kellett kizárni puskázás miatt. Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárggyal, majd pénteken a választott tantárggyal folytatódik az érettségi. Az első eredményeket jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?