Cenzúrázta a káromkodást és a szexet az orosz tévé

Nyikolaj Dosztal orosz rendezőt mélységesen felháborította a Rosszija nevorosz állami tévé vezetősége, amikor egy alkotásából minden csúnya töltelékszót és nemi aktust kivágtak.

A Büntetőszázad című minisorozatot Dosztal még 2004-ben forgatta, és azóta számtalanszor levetítették a tévében, csonkítatlan formában, ezért nem érti a rendező, mi szükség volt a 2. világháborúról szóló mű megvágására. A dühös művész levélben követel magyarázatot Oleg Dobrogyejevtől, az állami kézben levő VGTRK csoport fejétől, aki egyben a Rosszija igazgatójának is tekinthető. Dosztal szerint a minisorozatot illegálisan, engedélye nélkül vágták meg, ráadásul úgy, hogy a történet ebben a formában nem is teljesen érthető.

„A sorozat egy büntetőszázadról szól, aminek tagjai mind elítéltek. Alapos kutatómunkát végeztünk a második világháborúban használt nyelvezetet illetően, a dialógusokban ezért fordul elő minimális mennyiségű profanitás, amit ráadásul csak a negatív karakterek használnak, és nem is túl cifrákat" - nyilatkozta a rendező.

A rendezőt leginkább az háborított a fel, hogy a sorozat egyik jelenetében ábrázolt nemi erőszakot annyira megvágták, hogy az szinte el is tűnt a történetből, így a későbbi eseményeket a néző nem érthette meg. A cenzúra vélhetően azért volt ilyen otromba, mert az orosz parlament alsóházában a képviselők egyre többször emlegetik, hogy a káromkodást teljesen be kellene tiltani az orosz tévében - egy év elején elfogadott törvény mellesleg pont ezt írja elő.

Kimaradt?