Nem Moby Dick volt az egyetlen híres albínó állat

Az embereknek sem könnyű, ha albínókként születnek, ám az állatvilágban az albinizmus igencsak leredukálja a túlélés esélyeit, a vadon született albínóknak szinte semmi kilátásuk nincs rá, hogy megérjék a felnőttkort, hiszen nem tudnak társaikhoz hasonlóan elrejtőzni a veszély elől, sokszor pedig ki is közösítik őket. Azoknak a szerencséseknek viszont, akik állatkertbe kerülnek, komfortos életük lehet, és nagy kedvencekké válhatnak.

Hópihe, a gorilla a 60-as évek közepén érkezett a Barcelonai Állatkertbe, harsonaszó és a polgármester üdvözlése közepette. Egyenlítői-Guineában fogta el egy vadász, tragikus körülmények között: megölte az összes majmot Hópihe csoportjában, csak azért, hogy őt elfoghassa. Halott anyja bundájába kapaszkodva találtak rá.

Hópihének sikerült beilleszkedni a Barcelónai Állatkertbe és kényelmes életet élt. 22 kölyköt nemzett, egyikük sem lett albínó. 2003 szeptemberében jelentették be, hogy a bőrrák egy ritka fajtájában szenved, minden bizonnyal az albinizmusa miatt. Ezrek látogatták meg, hogy tiszteletüket fejezzék ki mielőtt egy hónappal a bejelentés után elaltatták.

Claude, az aligátor a Kaliforniai Tudományos Akadémia leghíresebb tagja. Fogságban született Floridában és jelenlegi is itt él. Az Akadémián kialakított „Ingovány” az otthona. Egy pár évig megosztotta lakhelyét egy Bonnie nevű aligátorhölggyel, de a románc tragikus véget ért. Claude ugyanis gyenge látása révén hajlamos beleütközni a dolgokba és aligátorokba. Ez Bonnie-t dühítette és lábon harapta Claude-ot. Miután Bonnie-t visszaszállították és Claude is felépült minden visszatért a régi kerékvágásba.

Ez év elején az akadémia meghívta a nagyközönséget, hogy ünnepeljék együtt Claude 15. születésnapját. Énekeltek neki és aligátor tápból készült muffinnal etették.

Hócsepp, a pingvin egyike a kevés albínónak, aki megérte a felnőttkort. A Bristoli Állatkertben született Angliában és fajtársai feltétel nélkül elfogadták. 2004 augusztusában hirtelen távozott az örök jégmezőkre.

Onya Birri, a koala 1997-ben született a San Diegoi Állatkertben. A neve „szellem fiút” jelent az ausztrál őslakosok nyelvén. Élete első felét anyja erszényében töltötte, majd hat hónappal a születése után előbújt, hogy elkápráztassa a világot. Bár mindig tudták, hogy léteznek vadon élő albínó koalák, Onya-Birri az első, aki a tudomány számára is hozzáférhető.

Vízi emlősként sem egyedüli albínó a híres Mocha Dick , aki Moby Dick alakját inspirálta. Herman Melvillt lenyűgözte a 19. század bálnavadászainak réme, a harcos fehér bálna. Az albínó ámbráscet a feljegyzések szerint több mint száz találkozást élt túl a bálnavadászokkal, mielőtt végül megölték. Nagyon tanulékony volt, ám ha provokálták, agresszívvé vált, és a testét használta, hogy összezúzza a zsírjára pályázó halászok hajóit. 1838-ban ölték meg, miközben egy nőstény bálna segítségére sietett, akinek a borját épp akkor ölték meg a bálnavadászok.

Migaloo az albínó púpos bálna is rendkívül híres. Bár ő nem harciassága miatt lett Ausztrália kedvence. Először 1991-ben vették észre, de azóta is ő az egyetlen albínó púpos bálna. Amióta rátaláltak, szinte minden évben látják újra. Vándorlásai során mindig elhalad a keleti part mellett. Még saját honlapja is van, a MigalooWhale.org.

Pinky, az albínó palack orrú delfin nem hófehér, hanem teljesen rózsaszín. Elsőként 2007-ben a Lousiana hajó kapitánya pillantotta meg a Calcasieu tavon, a Mexikói öböltől nyugatra. Nem tévesztendő össze az Amazon folyói delfinnel, amely ugyan fehér színű, de nem albínó. Mint minden igazi celebnek, Pinkynek is saját facebook rajongói oldala van.

Más fajok közül is kerültek ki albínók, mókás illetve fennséges kinézetűek egyaránt:

albínó bagoly albínó kígyó albínó mókus albínó oroszlán albínó őzek albínó páva albínó teknősbéka albínó zebra albínó zsiráf

Kimaradt?