A világ első függőleges erdejét Milánóban ültetik

A függőleges erdő fogalma még nem igazán elterjedt, hiszen nem mindennapi látvány lakóházak erkélyeire és tetejére fákat és cserjéket ültetni, azonban Milánó városa kénytelen volt megreformálni az építészetet, mert a légszennyeződés a városban már nagyon magas volt.

Milánó Európa egyik legszennyezettebb városa, ezért a városvezetés forradalmi újítással állt elő. A világ legelső függőleges erdőit építik meg az olasz városban.

Három, hat és kilenc méteres fákkal, bokrokkal, cserjékkel és virágos növényekkel borítják be a több mint húsz emelet magas házakat, melyeket ha kiterítenénk a földfelszínre, akkor nagyjából egy 10 000 négyzetméteres erdőt fednének be.

Az épületben a sűrű növényzetnek köszönhetően egyedülálló mikroklíma lesz: megköti a szennyeződéseket és a szén-dioxidot, ezáltal megtisztítja a levegőt. Ezenfelül még hangszigetelő hatása is van a sok növénynek, a fák pedig nyáron árnyékot is biztosítanak.

A növények locsolására is gondoltak, ezt a házban keletkező szürkevízzel tervezik megoldani. A szürkevíz olyan használt víz, amit meginni nem szabad, de öntözésre, felmosásra vagy vécéöblítésre tökéletesen használható. További érdekesség, hogy az épületek energiaellátása is a fenntartható fejlődést szolgálja, ugyanis napelemekkel akarják majd kitermelni a szükséges energiát.

Ráadásul nem akárhová építik a 110 és 76 méteres lakóházakat: Milánó központjában, az Isola kerületben láthatóak a nemsokára elkészült épületek.

Kimaradt?