Bővült a tanári arcképcsarnok a Bolyaiban

Három új portréval bővült a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanári arcképcsarnoka. Az iskola egykori, ma Amerikában élő diákja, Márkos Ferenc sportedző és portréfestő Szabó József és Kirsch Lajos, az alma mater néhai tanárainak portréjával ajándékozta meg az iskolát, valamint a Bolyai Jánoséval a Bolyai János Tudomány és Technika Házát.

A Bolyais Öregdiákok Baráti Köre egy ünnepi rendezvényt szervezett erre az alkalomra. Szerda délben az iskola dísztermében az öregdiákok mellett a fiatalok, az isola mai diákjai is jelen voltak. Bálint István isoklaigazgató köszöntőjében elmondta, a Bolyai Líceum, a diákok tavalyi tanulmányi eredményei alapján a romániai magyar középiskolák között első helyezett lett.  A felelősségtudat tehát meghozta az eredményét: minőséget nyújt az intézmény – fogalmazott az igazgató, hangsúlyozva a feladatvállalás fontosságát és a hagyományőrzést.

Kirsch Attila, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke Márkos Ferencről beszélt, arról, hogy a portrék az iskola tanári termében kapnak helyet.

Székely Emese, a református Kollégium igazgatója szintén a hagyományok folytatását hangsúlyozta, azt, hogy a múlt kötelez, tudni kell, hogy „honnan jövünk és hová megyünk”.

A Bolyai János Tudomány és Technika Háza nevében Csegzi Magdolna ügyvezető vette át a Bolyai-portrét.

Weszely Tibor matematikus Bolyai-kutató Bolyai János portréját ismertette, elmondva, hogy eddig úgy tartották, nem maradt fenn róla hiteles arckép. Nagy Attila, a legidősebb diákok egyike élményeiről beszélt és egykori magyartanárának és igazgatójának, Szabó Józsefnak az emlékét idézte. Kirsch Lajosra Buksa Éva Mária emlékezett.

Kimaradt?