Senkit sem érdekel Traian Băsescu referenduma

Sem a kormányszó Szociálliberális Szövetség (USL), sem az RMDSZ politikusai nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy Traian Băsescu államfő újabb népszavazást akar kiírni az egykamarás parlamentre való áttérésről és kitart a kétkamarás törvényhozás mellett.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy nem hagyja magát belerángatni Băsescu újabb "botránykeltő" manőverébe, mert fontosabb dolga van: kormányoznia kell az országot. Leszögezte: az USL tartja magát a hosszú távú programjához, amelynek fontos eleme az alkotmánymódosítás és a régiók megalakítása. Hozzátette: az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság már meghozta a döntést a parlament struktúrájáról, amire nem tér vissza. Ponta megerősítette, hogy a képviselőház létszámát 300 főre korlátozzák, a szenátus pedig a régiók képviseletét látja majd el, szintén korlátozott számú törvényhozóval.

 Az USL társelnökei ugyanakkor elutasították azt államfő által megfogalmazott feltételezést, miszerint "piszkos alkut" kötöttek az államfői tisztség kiürítéséről annak fejében, hogy Crin Antonescu liberális pártelnök megmaradhasson az USL közös államfőjelöltjének, és a szociáldemokraták ne indítsanak saját jelöltet a jövő évi elnökválasztáson. A „piszkos alkuról” Băsescu kedden este beszélt a B1 TV-ben.

"Nem tehetsz oda egy, a nép által közvetlenül választott államfőt pojácának az elnöki hivatalba hatáskörök nélkül, aki legfeljebb javasolhat titkosszolgálati, vagy más vezetőket, de a javaslatokat a parlament visszadobhatja" - méltatlankodott az államfő a tévéműsorban, amiért a parlamenti különbizottság az államfői jogkörök szűkítését foglalta az alkotmánymódosítás tervezetébe.

 Erre reagálva Ponta úgy vélekedett: valamennyi európai államfőt megsértette ezzel a megjegyzéssel. "Európában nincsenek olyan elnöki köztársaságok, mint amilyen az Egyesült Államok, és természetes, hogy mi is ebbe az európai irányba megyünk. Azt mondani Lengyelország, Németország, vagy Szlovákia elnökéről, hogy pojáca: ez Băsescu úr legrosszabb időszakának visszatérését jelzi" - mondta a miniszterelnök.

Boda József politikai elemző szerint korántsem biztos, hogy valóban kiírja az államfő a beharangozott referendumot. „Traian Băsescu alkudozni készül. Kedd esti beszédében olyan kiskapukat hagyott a kormánypártok számára, amelyek azt jelzik, hogy hajlamos egyezségre jutni az USL-vel” – jelentette ki a maszol.ro-nak, arra utalva, hogy az államfő megvárja a népszavazás kihirdetésével az alkotmánybíróság döntését az alaptörvény módosításáról. Boda szerint ilyen kompromisszum lehetne, hogy a két kérésének legalább egyike bekerül az alkotmányba. Az elemző szerint Băsescu bebizonyította, hogy a „sebzett vad” is veszélyes lehet. „Az államfő a bejelentésével az utolsó kártyáját játszotta ki. Meg akarta mutatni, hogy még mindig főszereplője maradt a politikai életnek” – fogalmazott Boda József.

Máté: a bizottságban szóba sem került

Băsescu szerda esti bejelentése az RMDSZ politikusait sem érdekli különösebben. „Az államfőnek szíve joga kiírni a referendumot, de én nem látom semmi értelmét. A referendumnak amúgy is caak konzultatív jellege van” – fogalmazta meg magánvéleményét Máté András, az alkotmánymódosító parlamenti bizottság tagja, aki szerint a testület szerdai ülésén még csak szóba sem került az államfő bejelentése.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a tavalyi parlamenti választásokon azok a pártok győztek, amelyek a kétkamarás parlament hívei.  „Az egykamarás parlament szerintem nem oldja meg Románia problémáit” – tette hozzá. A jogász-politikus megerősítette: ha az államfőnek valóban szándékában áll népszavazást kiírni, ezt megteheti, de ez csak fölösleges pénzkiadást jelentene.

Traian Băsescu államfő kedden bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről és a törvényhozás létszámának csökkentéséről, amennyiben az alkotmánymódosítás során a parlament nem érvényesíti az alaptörvényben a 2009-es népszavazáson kinyilvánított népakaratot.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?