Felmérés:a romániai lakosság több mint 90 százaléka vallásosnak tartja magát

Noha vallásos embereknek tartják magukat és bevallásuk szerint hisznek Istenben, a románok egy héten egyszer vagy alkalmanként, nagy ünnepekkor mennek templomba – derül ki a romániai lakosság hitéletét felmérő kutatásból, amelynek eredményeit a Román Akadémia Aulájában mutatták be szerdán.

A kutatás Románia minden megyéjére és Bukarest minden kerületére kiterjedt, a reprezentatív mintát az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján állította össze a felmérést végző LARICS szociológiai kutatóközpont, partnerségben a felekezetekért felelős államtitkársággal és a Román Akadémia politikatudományi és nemzetközi kapcsolatokért felelős intézetével.

A kutatás szerint a romániai lakosság 90,4 százaléka vallásos embernek tartja magát, 63,8 százaléka határozott igennel válaszolt erre a kérdésre, míg 26,6 százaléka az „inkább igen” opciót választotta.

A megkérdezettek 90,2 százaléka hisz Istenben, felekezettől függetlenül. 5,7 szézalékuk azt felelte, hogy „nem lehet ilyen egyszerűen válaszolni erre a kérdésre”. A felmérés szerint a romániaiak 68,2 százaléka naponta vagy majdnem naponta imádkozik.

Arra a kérdésre, hogy vallásos embernek tartja-e magát, a válaszadók 6 százaléka felelte azt, hogy „inkább nem”, és 3,6 százaléka mondta azt, hogy „biztosan nem”. Utóbbiak közül 77,1százalék inkább közömbösnek érzi magát a vallással kapcsolatban, 15,6százalék inkább vallásellenesnek.

A deklarált vallásosság dacára csak a megkérdezettek 36,1 százaléka jár heti rendszerességgel vagy annál is gyakrabban templomba. 21,7 százalékuk alkalmanként, családi vagy más ünnepekkor, 18 százalékuk nagy ünnepek alkalmával, 17,2 százalékuk körülbelül havonta egyszer.

A válaszadók 72,8 százaléka úgy véli, hogy szükség van az iskolai vallásoktatásra, 22,3 százalék szerint a szülők döntésére kell bízni, 4,8 százalék úgy vélekedett, hogy nem kellene vallást tanítani az iskolákban.

A felmérést telefonon végezték november 30-a és december 7-e között egy 18 év fölötti, ezer fős reprezentatív mintán. A hibaküszöb plusz-mínusz 3 százalék.

(Címlapkép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?