Szombattól egész Bihar megyében kötelező a védőmaszk viselete

Összesen 37 településen haladta meg a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzöttségi ráta Bihar megyében, ezekben a helységekben érvénybe lépett a vörös forgatókönyv. Ugyancsak 37 településen a figyelmeztetési szintet haladta meg a fertőzöttségi ráta, ami 1,5 és 3 ezrelék között a sárga forgatókönyv alkalmazását jelenti. Ugyanakkor megyei vészhelyzeti bizottság rendelete értelmében november 7-én éjféltől kezdve egész Bihar megye területén kötelező a védőmaszk viselete szabadtéren és nyilvános helyeken.

A vörös forgatókönyv azokon a településen lép életbe, ahol a koronavírussal megfertőződöttek száma ezer lakosra számítva eléri a hármat. Biharban pénteken 37 ilyen település volt, ezek a következők: Biharszentandrás, Nagyürögd, Nagyvárad, Vársonkolyos, Oláhszentmiklós, Kerpenyéd, Váradszentmárton, Harangmező, Nagyszalonta, Vedresábrány, Értarcsa, Bors, Mezőszakadát, Tasnádbajom, Fugyivásárhely, Belényes, Élesd, Hegyközpályi, Érábrány, Tataros, Madarász, Rény, Tóthfalu, Felsőmezős, Barátka, Cséffa, Magyarcséke, Körösgyéres, Tenke, Vizesgyán, Rév, Vaskohsziklás, Tisztásfalva, Esküllő, Nagybáród, Magyarremete és Bontesd. A vörös forgatókönyv szerint az iskolai tevékenységet beszüntetik, az oktatás csak online folytatódhat, szabadtéren is kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselete, bezárják a színházakat, koncert- és előadótermeket, mozikat, könyvtárakat. A vendéglátóhelyek csak elvitelre készíthetnek ételt, a hotelek éttermeiben pedig csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.

A fertőzöttségi ráta Biharszentandráson a legmagasabb, 8,66 ezrelék, majd pedig Nagyörügdön (7,24) és Nagyváradon (7,13). Öt ezreléknél magasabb értéket mértek még Sonkolyoson, Oláhszentmiklóson, Kerpenyéden, Váradszentmártonban, Harangmezőn, Nagyszalontán és Vedresábrányban.

Sárga figyelmeztetési forgatókönyv van érvényben azokon a településeken, ahol 1,5 és 3 ezrelék között mérték a fertőzöttségi rátát, ezek pedig a következők: Bihar település, Berettyószéplak, Margitta, Csarnóháza, Papfalva, Miklóirtás, Olcsa, Érsemjén, Vaskoh, Várasfenes, Paptamási, Székelyhíd, Biharlonka, Bondoraszó, Illye, Tulka, Feketebátor, Szentjobb, Alsólugas, Bályok, Köröskisjenő, Gyapju, Kiskopács, Drágcséke, Kiskereki, Vámosláz és Bihardiószeg. A sárga forgatókönyv azt jelenti, hogy az éttermek, kávézók kinyithatnak ugyan, de maximum 30 százalékos kapacitással működhetnek meghatározott időintervallum, 6 és 22 óra között. Ezeken a településeken még kinyithatnak a mozik, a színházak, a játéktermek, de ugyancsak legtöbb 30 százalékos kapacitással. Ugyanakkor tilosak a szabadtéri rendezvények, koncertek, kulturális események.

Megyei szinten 5,04 ezrelék a fertőzöttségi ráta Biharban, ezért a megyei vészhelyzeti bizottság elrendelte, hogy minden településen, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladta az 1,5 ezreléket, november 7-én éjféltől kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselete minden nyilvános közegben, tehát az utcán, a tereken, a hivatalokban stb. egyaránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?