Ötletesen giccses kegytárgykereskedelem a Facebookon

Mágneses Madonnák, jézusos kulcstartók, kínai feszületes kütyük kerülnek a Facebookon üzemelő bolt virtuális kirakatába. A tulaj Kegytárgyas Feri, vérbeli gyűjtő és giccsnepper. Rajongótábora igen széles: a katolikus lánynevelő intézet nevelőnője és Sickratman is nála vásárol. Feri néhány hónap alatt branddé vált, karaktere mögött Dávid Ferenc szociológus, biopolitikai szakértő áll.

Ez év márciusának elején indult a Facebook-boltja, ahová szinte naponta tölt fel akár több eladandó tárgyat, hozzájuk pedig frappáns leírást csatol, ezekben tükröződni láthatjuk társadalomkritikai érzéke mellett sajátos humorát is.

A gyűjtést nyilván már jóval korábban megkezdte Kegytárgyas Feri, aki így jellemzi magát az Origo kérdésére: provokátor, aki rámutat a tárgyak bizarrságára, de soha nem bántó; Kegytárgyas Feri karakterében van valami nepperes jelleg, ugyanakkor kicsit papszerű is. Szereti a nőket, és van benne egy nagy adag társadalmi dac és magabiztosság. Egyértelműen nem hívő ember, de nem gonoszkodik, a tabu keretein belül lázadó.

„Az első kapcsolatom a kegytárgyakkal az volt, amikor a szomszéd Erzsike néni - akihez rendszeresen jártak egyházi emberek - valamiért a fejébe vette, hogy belőlem pap lesz, és megmutatta a szentképeket: Nézd, kisfiam, ezek a bárányok, ezek vagyunk mi - mondta. Ez volt az első találkozásom a bárgyú, ám vérprofi katolikus marketinggel” – mesélte a vele interjút készítő online hírportálnak.

A katolikus egyháztól soha nem volt idegen a kegytárgyakkal való üzletelés, a szélsőségektől sem riadtak vissza soha a régi korok nepperei. „Különösen szeretem a Kínából érkező katolikus tárgyakat, valahogy nem sikerül teljes egészében dekódolniuk a jelentéseket, mindig van benne valami bizarr módon kultúraidegen - megvannak a kötelező elemek, de valami nem stimmel” – mondja Kegytárgyas Feri.

A szokványosnak legkevésbé sem mondható üzletember fontos láncszemként látja magát emberek és tárgyak egymásra találásának folyamatában. Nem csak azzal a képességgel rendelkezik, hogy felismerje a különleges „ereklyéket”, hanem jövendőbeli gazdájukra is ráismer. Szereti személyesen lebonyolítani az üzletet, fontos számára a kapcsolatteremtés: „olyan helyekre visznek el a tárgyak, ahol korábban nem jártam, olyan emberekkel hoznak össze, akikkel amúgy nem beszélnék. Szeretem a tárgyak és gazdáik találkozását.”

A tárgyaknak jelentős részét nehezére esik elengednie, ezért is emeli magasabbra egy-egynek az árát: „bizonyos darabok csak magas árért cserébe tudnak eltávolodni tőlem” – fogalmaz tréfásan. „Viszont ha mégis meglátom valakiben a tárgy gazdáját, akkor hajlandó vagyok nagyobb engedményeket tenni. Nekem a piaci szempontok mellett az a legfontosabb, hogy a vevő megbecsülje a tárgyat” – jelenti ki Kegytárgyas Feri, aki a keresztény vonatkozású tárgyak mellett egyéb különlegességeket is gyűjteni kezdett, természetesen bizarr dolgokat. 

Kimaradt?