Zöld forgatókönyv: Hargita megye iskoláinak egyharmadában két váltásban zajlana az oktatás

 

A Hargita megyei iskolák, óvodák nagyobb része meg tudná oldani az egy váltásban történő oktatást, ha a tanévkezdés „zöld” forgatókönyve valósulna meg. A tanintézmények ugyanakkor a megváltozott szabályok teljesítéséhez plusz személyzetet igényelnének, az online közvetítésre is alkalmas tantermek pedig alig 20 százalékát teszik ki a rendelkezésre álló helyiségeknek. Mindez a Hargita Megyei Főtanfelügyelőség felméréséből derült ki, amelyet az oktatási minisztérium kérésére végeztek el a napokban. Eredményeiről Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő tájékoztatta lapunkat.

A tanfelügyelőség az online felmérése során arra volt kíváncsi: a diákok órákon való fizikai jelenlétéhez köthető iskolakezdés esetén milyen mértékben vannak felkészülve az oktatási intézmények a tanulók fogadására. Hargita megye iskoláinak és óvodáinak 72,86 százaléka „zöld” forgatókönyv esetén egy váltásban meg tudná oldani a diákok fogadását, azaz megfelelő mennyiségű és nagyságú tanteremmel rendelkezik. Két váltásban oldaná meg az oktatást a megye intézményeinek 26,43 százaléka, és mindössze egy olyan iskola van, amely három váltásra kényszerülne – mondta el a felmérés kapcsán Demeter Levente.

A hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására településenként az utolsó két hét alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések ezer lakosra jutó teljes száma alapján. Ha ez a mutató egy alatt van (zöld forgatókönyv), akkor megnyitnak az iskolák, ha egy és három között (sárga forgatókönyv), akkor csak az elemisek és a végzősök vehetnek részt személyesen a tanórákon, ha pedig 3 felett van (piros forgatókönyv), akkor az illető településen bezárnak (vagy ki sem nyitnak) az iskolák és online folytatják a tanévet.

A távolságtartás a leglényegesebb szempont

A felkészülést, tervezést bizonytalanná teszi, hogy jelenleg nem egyértelműek az egészségügyi minisztérium elvárásai. „Egy korábbi lehetséges forgatókönyv szerint nagyon szigorú szabályok szerint vehetnének részt személyesen a diákok a tanórákon. Például egymás között írószert sem cserélhetnének. Egy teremben ülve semmilyen interakció nem lehet a gyerekek között. Ez nem valósul meg, de még egyáltalán nem tudjuk, mi lesz a pontos protokoll. Jelenleg az egy méteres távolságtartás a leglényegesebb szempont” – emelte ki a főtanfelügyelő.

Demeter Levente elmondta: a távolságtartás betartásával az oktatást az intézmények közel fele, 47,15 százaléka meg tudná oldani a korábban használt tantermekben, míg 52,85 százaléka arra kényszerülne, hogy további helyiségeket vonjanak be a tanórák megtartásába.

A felmérés a tanerőigényre is rákerdezett. „Megyeszinten 887 didaktikai posztra tartanának igény az iskolák, ez óriási szám. Ezen kívül 362 további posztot igényelnének az intézmények a megfelelő higiéniai feltételek biztosítása érdekében, ez főleg kisegítő személyzetet jelent” – részletezte Demeter, hozzátéve, hogy az igazgatók „éltek azzal a lehetőséggel, hogy kérhetnek”. „Jogosak a kéréseik, viszont nagyon le van ez szabályozva. Nincsen normatíva és általában a diáklétszámok szerint adják meg ezeket a posztokat” – fűzte hozzá a főtanfelügyelő.

A hatóságok még nem véglegesítették az iskolákban betartandó egészségügyi szabályokat. Azt azonban már tudni lejet, hogy a diákoknak csak a szünetekben kell majd maszkot viselniük, az órákon nem. A pedagógusoknak pedig mindvégig védőmaszkot kell hordaniuk, az osztálytermekben is – közölte Simona Pârvu, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) vezetője. Az INSP javaslatot tett arra is, hogy az iskolapadok között egyméteres távolság kell legyen.

Nehezen oldható meg az online közvetítés

A felmérés rávilágított arra is, hogy a megye osztálytermeinek mintegy 20 százaléka alkalmas arra, hogy valamilyen, interaktivitást is lehetővé tevő online közvetítés által bekapcsolja az otthon maradott tanulókat az oktatásba, az órai tevékenységekbe. Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben ez az arány emelkedjen, az oktatók saját technikai eszközeit is be kellene vonni – emelte ki Demeter Levente.

Az iskolakezdés lehetséges módjának véleményezésére is felkérték az iskolák vezetőségét. Az eredmények alapján az intézmények vezetőségének túlnyomó többsége, több mint 96 százaléka a zöld jelzésű forgatókönyvnek megfelelő, fizikai jelenléttel történő oktatást, a többi a sárga jelzésű forgatókönyvet preferálná.

A hatóságok három forgatókönyvet dolgoztak ki a tanintézmények megnyitására.

Közzétette: Maszol.ro – 2020. augusztus 12., szerda

Az utóbbi, részben személyes jelenléttel és részben online módon megvalósuló oktatási formát elsősorban valószínűleg olyan intézmények támogatnák, ahol nagy erőfeszítést igényelne a több váltásban megvalósuló oktatás megszervezése, megvalósítása – emelte ki a főtanfelügyelő, hozzátéve: a következő hetek még hozhatnak komoly változásokat a tanév elkezdésének szabályozásában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?