Árvízvédett lesz Kézdivásárhely és környéke

Kovászna megye legnagyobb árvízvédelmi munkálata kezdődik a Kézdivásárhely környékén. A Vízgazdálkodási Hivatal (SGA) uniós támogatásból 16 kilométeren rendezi a felsőháromszéki Kászon patakát Kézdivásárhely, Szentlélek és Szárazpatak mentén, tájékoztatott Ion Stoenescu. Az Olt Vízgazdálkodási Hivatal vezetője szerint a jövő héten kezdődő és két évig tartó munkálatok 25 millió lejbe kerülnek, aminek 90 százalékát uniós forrásokból fedezik.

Számításaik szerint a patakrendezés révén 40 százalékkal csökken az árvízveszély, így a térségben 23 ezer személyt, 150 lakóházat, 495 hektár mezőgazdasági területet, 25 vállalkozást, 4 közintézményt és a céhes város szennyvíztelepét óvják meg az áradás okozta károktól. Ion Stoenescu hozzátette: a patakrendezési munkálatok viszonylagos védelmet jelentenek, hiszen a klímaváltozás miatt néhány éve vált jelenséggé, hogy rövid idő alatt hatalmas mennyiségű eső esik le, amit nem tudnak befogadni a folyómedrek.

A Vízgazdálkodási Hivatal jövő év végére készíti el az árvízriasztó térképét. Ez egy számítógépes program, amely az időjárási előrejelzések alapján végez számításokat, így a hatóságok időben ki tudják lakoltatni az árvizek által veszélyeztetett terület lakóit. Kovács Ödön, a Kovászna megyei önkormányzat megyemenedzsere, a Vízgazdálkodási Hivatal korábbi igazgatója elmondta: a Kászon patakának rendezése az elmúlt 10 év legnagyobb ilyen jellegű munkálata lesz Háromszéken, emellett zajlik a Barót patakának rendezése Bibarcfalvától az Olt folyóba való beömléséig. Háromszéken a 2010-es árvizek után kezdődtek nagyobb árvízvédelmi munkálatok. Akkor ugyanis 70 településen közel 3000 háztartást és több száz hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz. A károk értéke meghaladta a 71 millió lejt.

Kimaradt?