Kormányzati dokumentum: a napi fertőzésszám augusztus közepére 1600 fölé nőhet

Június közepétől a koronavírus úgynevezett reprodukciós rátája meghaladja az egyet Romániában, ezért ha a kórokozó fertőzőképessége nem csökken, akkor augusztus közepére a napi új esetszámok meghaladhatják az 1600-at – olvasható a veszélyhelyzetet 30 nappal meghosszabbító kormányhatározat indoklásában.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum a katasztrófavédelem országos koordinációs központjának elemzése alapján készült. E szerint a gazdasági tevékenységek beindítása, az emberek települések közötti korlátlan mozgása, a lakosság fegyelmezettségének lazulása, valamint az álhírek és a járvány súlyosságát tagadó vagy eljelentéktelenítő nézetek terjedése óhatatlanul a fertőzésszámok ugrásszerű emelkedéséhez vezethet.

A kormányzati dokumentum szerint nincs tudományos alapja annak a feltételezésnek, hogy a vírus legyengül és a fertőzőképessége csökken, tekintettel arra, hogy átfertőzöttség alacsony, vagyis a lakosság igen kis hányada immunis a kórokozóval szemben. Az elemzés rámutat arra, hogy a korábban bevezetett óvintézkedés jótékony hatása folyamatosan csökkent az elmúlt hetekben. A napi új esetszámok folyamatosan nőnek, és nagyobbak a szükségállapot idején jegyzett adatoknál.

Ennek máris érezhetőek a következményei: romlott a közegészségügyi helyzet, egyre kisebb az egészségügyi ellátórendszer kapacitása és 20 európai állam már korlátozta a román állampolgárok beutazását – mutat rá a dokumentum. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításával a kormány a következő jogosultságokat kapja:

  • a koronavírus elleni fellépésben és a járvány terjedésének megelőzésében illetékes intézmények és hatóságok akcióinak egységes irányítása,
  • a vírus elleni védekezési szabályok (maszkviselés, biztonsági távolság) betartásának ellenőrzése
  • a lakosság mozgásának helyi, regionális szintű korlátozása a fertőzési gócok kialakulása esetén
  • a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása a járványhelyzet kedvező alakulása esetén
Újabb 30 napra meghosszabbította a kormány szerdán a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de a kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

Emilian Popovici: 1880 napi új eset lehet szeptemberben

A szakemberek egy része alátámasztja a fertőzésszámok alakulására vonatkozó borúlátó kormányzati prognózist. Közéjük tartozik Emilian Popovici, a Román Epidemiológiai Társaság alelnöke is, aki szerdán a Digi24-nek azt nyilatkozta: ha a vírus reprodukciós rátája jelenlegi 1,1 marad (ami azt jelenti, hogy egy vírushordozó további 1,1 személyt fertőz meg), akkor szeptember közepére a napi új esetek száma eléri az 1880-at, és a korházak intenzív osztályán mintegy 1150 beteget fognak ápolni a jelenlegi 250 helyett.

A szakember ezt az állítását biostatisztikai elemzésekre alapozta. „Nagyon fontos tudatosítani a veszélyt, elengedhetetlen a védekezési szabályok betartása, mert ez a vírus senkinek nem kegyelmez. A lakosság jelenlegi magatartása ahhoz hasonló, mint amikor valaki nyitva hagyja a lakása ajtaját és ablakát, utána pedig csodálkozik és mérgelődik, mert kirabolták” – fogalmazott Emilian Popovici.

Molnár Géza: két hét múlva alábbhagy a járvány

Dr. Molnár Géza virológus nem ennyire borúlátó. A kolozsvári szakember, szintén a Digi24-nek a héten azt nyilatkozta: jelenleg Románia bizonyos területein erősödött fel a koronavírus-járvány, tehát a helyzet súlyosbodása nem érinti az egész országot vagy a teljes népességet. Ezért a virológus arra számít, hogy a a napi fertőzésszámok növekedése két hét múlva alábbhagy. Szerinte a szükségállapot visszavezetése nem állítaná meg az esetek számának növekedését, inkább arra van szükség, hogy az egyének és a csoportok óvatosabban, előrelátóbban viselkedjenek.

A hazai járványtan szaktekintélye egy hónnappal ezelőtt interjút adott a Maszolnak. Akkor szintén azt nyilatkozta, hogy a vírus nem tűnik el ugyan, de „a járványnak egy-két hét alatt vége”. Ezt az állítását a légúti vírusfertőzéses járványok természetes ciklusával magyarázta. „A szociális érintkezések, a mobilitás felerősödése, újabb intézmények, vállalatok megnyitása eredményezhet egy-egy újabb kisebb gócot, de az összképet nézve ez már nem tartozik azoknak a súlyos helyzeteknek a kategóriájába, amelyek miatt egy egész ország lakosságának az életvitelét befolyásoló intézkedéseket kelljen meghozni” – jelentette ki június 18-án Dr. Molnár Géza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?