DNA: kivizsgálják a szükségállapot idején végzett közbeszerzéseket

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 33 kivizsgálást indított a koronavírus-járvány ideje alatt eszközölt közbeszerzésekkel kapcsolatban – jelentette be csütörtökön Crin Bologa, a DNA főügyésze.

A DNA azt mondta, a 33 kivizsgálás közül 25-öt hivatalból indítottak a korrupcióellenes ügyészek. Az ügyészek azt a módot vizsgálják, ahogy bizonyos védőfelszerelések (maszkok, arcpajzsok, védőruhák, szigetelt hordágyak stb.) közvetlen közbeszerzése zajlott. Ugyanakkor az Európai Unióban veszélyesnek tartott és tiltott, nem szabványos orvosi maszkok beszerzésének körülményeire is fényt akarnak deríteni.

A DNA főügyésze szerint az ügyészek meg akarnak bizonyosodni afelől, hogy a pandémia időszaka alatt „a közpénzeket nem szippantották el korruptak zsebei”. Bologa figyelmeztetett, hogy a vesztegetés, a vesztegetés elfogadása, a befolyással való üzérkedés, az érdekellentét, a hivatali visszaélés a szükségállapot ideje alatt is bűncselekménynek minősül, és a DNA minden feljelentést a legnagyobb figyelemmel kivizsgál.

A korrupcióellenes főügyész nem kívánt részleteket közölni a vizsgálatokról, sem arról, hogy kik ellen irányulnak, reményét fejezte, hogy hamarosan olyan szakaszba jutnak az eljárások, hogy a közvélemény is tudomást szerezhet a részletekről. Közölte: mind magánvállalatoknál, mind állami cégeknél folyamatban vannak a kihallgatások.

Korábban Raed Arafat belügyminiszteri államtitkár és Adrian Streinu-Cercel infektológus főorvos, aki április végéig vezette az egészségügyi minisztérium koronavírus-járvánnyal foglalkozó tudományos tanácsadó testületét, felszólította az ügyészeket, hogy amennyiben a járvány idején egyes bürokratikus szabályokat nem tartottak be a kórházak a közbeszerzések során, ne vonjanak felelősségre ezért senkit, hiszen gyorsan kellett eljárni, emellett a megnövekedett kereslet miatt a védőfelszerelések is sokkal drágábbak voltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?