banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Beiktatta a parlament a második Orban-kormányt

A koronavírus-válság miatt hozott rendkívüli óvintézkedések közepette bizalmat szavazott a parlament szombaton a február elején megbuktatott Ludovic Orban változatlan összetételű kormányának.

Miután a házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencia formájában hallgatta meg a szakbizottság, a szájmaszkokat viselő törvényhozók fertőtlenített útvonalon, egyesével járultak a parlamentben kijelölt szavazóterembe, ahol fertőtlenített "szavazógolyókkal" voksoltak.

 A kormánynak - a minimálisan szükséges 233 helyett - 286 képviselő és szenátor szavazott bizalmat, 23-an pedig ellene szavaztak. A bizalmi szavazást megelőző szokásos plenáris vitára ezúttal nem került sor, Ludovic Orban írásban küldte meg a törvényhozóknak "felszólalását".

A kormány prioritásként kezeli a koronavírus-járvány visszaszorításához szükséges egészségügyi berendezések beszerzésének egyszerűsítését, és az ehhez szükséges pénzügyi alapok rendelkezésre bocsátását. Orban együttműködésre szólította fel a fertőzés terjedésének megállításában az állami intézményeket, civil szervezeteket és állampolgárokat.

Ugyanakkor elismerte: a koronavírus-járványnak negatív társadalmi és gazdasági hatásai lehetnek. Ezek korlátozása érdekében a kormány valamennyi lehetséges állami és európai uniós forrást fel fog használni a gazdaság támogatására.

A PSD is megszavazta

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszínű kormányát az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a támogatásával iktatta be a parlament. "A PNL és Iohannis nem érdemlik meg ezt a voksot, a románok azonban megérdemelnek egy funkcionális államot, amely gyorsan reagálhat a járványra" - indokolta a PSD támogatását Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök.

Ludovic Orban azonos összetételű kormányát azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és az RMDSZ, mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az államfő és a PNL a parlamenti választások előrehozása reményében szállt szembe a parlamentet uraló PSD-vel, a koronavírus-válság azonban áthúzta számításaikat.

A második Orban-kabinet összetétele (ugyanaz mint az előző volt)
Ludovic Orban - miniszterelnök
Bogdan Gheorghiu - művelődésügyi miniszter
Virgil Popescu - gazdasági miniszter
Ionut Stroe - ifjúsági és sport miniszter
Monica Anisie - oktatásügyi miniszter
Bogdan Aurescu - külügyminiszter
Marcel Bolos - európai alapok minisztere
Violeta Alexandru - munkaügyi miniszter
Nicolae Ciuca - védelmi miniszter
Marcel Vela - belügyminiszter
Lucian Bode - szállítási miniszter
Adrian Oros - mezőgazdasági miniszter
Costel Alexe - környezetvédelmi miniszter
Catalin Predoiu - igazságügyi miniszter
Victor Costache - egészségügyi miniszter 
Ion Stefan - fejlesztési miniszter
Florin Citu - pénzügyminiszter

 

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?