Elkezdődött a harmadik Orban-kabinet minisztereinek meghallgatása

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök a jelenlegi minisztereket javasolja új kabinetjébe. A miniszterjelölteket - különleges körülmények között - szombaton hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok, a kormány beiktatásáról ugyancsak szombaton szavaznak.

A parlamentbe benyújtott és a képviselőház honlapján közzétett dokumentumok szerint a harmadik Orban-kabinet listáját a jelenlegi miniszterek alkotják, és a kormányprogram sem változott.

 

A miniszterek meghallgatása a szakbizottságokban szombaton, 9 órakor kezdődött el Bogdan Gheorghiuval, akit újból a kulturális tárca élére javasolt Ludovic Orban, az utolsó meghallgatandó miniszter Florin Cîţu lesz, akit ismét pénzügyminiszternek jelölt a miniszterelnök.

A parlamenti képviselők szombaton, 11 órától a koronavírus-járvány miatt egy különleges eljárással szavaznak az Orbán-kormány beiktatásáról. A házbizottságok döntése értelmében a szenátorok és a képviselők egyenként szavaznak egy külön teremben, nem ott, ahol a plenáris üléseket tartják. A parlamenti képviselők esetében 8 órától kezdve, az egyik parlamenti teremben végzik el a koronavírus tesztet.

A miniszteri tisztségre javasolt jelölteket 9 és 11 között videokonferencián hallgatják meg a képviselőház jogi bizottságának terméből. 11 órától kerül sor a golyós, titkos szavazásra. Az urna a képviselőház Állandó Bizottságának irodájában lesz. A törvényhozók sorban lépnek be a terembe. Előbb a szenátorok fognak szavazni. Körülbelül húszas csoportokat hoznak létre, akik - a számítások szerint - 15 perc alatt adják le voksukat. A golyókat kezelő kvesztor és a titkár, aki nyilvántartja a képviselők jelenlétét a szavazáson, állandóan jelen lesznek a szavazóteremben. A parlament vezetése azt tervezi, hogy úgy módosítják a két ház házszabályát, hogy a törvényhozók a jövőben kivételes helyzetekben biztonságosan, elektronikus úton szavazhassanak. A sajtó nem vehet részt az eljáráson. 

Kapcsolódók

Kimaradt?