Hivatalos: fizetett szabadnapokat kapnak a kényszervakációban gyerekükre ügyelő szülők

FRISSÍTVE: Kihirdette szombaton a román államfő azt a csütörtökön elfogadott törvényt, amely arra kötelezi a munkaadókat, hogy fizetett szabadságra engedjék a szülők valamelyikét, ha egy „rendkívüli helyzet” miatt bezárnak az iskolák. Ilyen "rendkívüli helyzetet" okozott a koronavírus-járvány is – közölte az elnöki hivatal.

A jogszabály a 12 évesnél kisebb gyermekek szüleire terjed ki, akik a fizetésük 75 százalékát kapják meg a „kényszerszabadságuk” idejére. Ez az összeg azonban nem lehet nagyobb a bruttó átlagbér 75 százalékánál. A törvény érvényes a 18 évesnél kisebb, fogyatékkal élő gyermekek szüleire is.

A jogszabály ugyanakkor nem terjed ki azokra a szülőkre, akik távmunkában is tudnak dolgozni. A kormány dönt arról, hogy hány nap fizetett "kényszerszabadság" illeti meg a szülők valamelyikét. Értelemszerűen nem mehet mindkét szülő egyszerre "kényszerszabadságra", amíg zárva tartanak az iskolák. Ezeket a fizetett szabadnapokat a munkaadó nem vonhatja le a törvény szerint járó éves fizetett szabadság időtartamából.

A szabadnapot egyik szülő kérvényezheti munkaadójánál. A kérelemhez mellékelni kell a másik szülő felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy nem igényelt ő is szabadnapokat e törvény alapján. A jogszabály alkalmazásának részleteire visszatérünk.

FRISSÍTÉS: A törvény keddtől lép hatályba. Alkalmazásának részleteit itt olvashatja.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?