Szatmári meséskönyvet kaptak a szatmárnémeti elsősök

Közel 300 magyar tagozatos elsős gyermeket ajándékozott meg a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezete egy igazi szatmári meséskönyvvel, hogy megszerettessék velük az olvasást, de ennyivel az ajándékozás még nem ért véget.

10 szatmárnémeti tanintézmény 11 magyar tagozatú első osztályosának, közel 300 kisdiáknak kedveskedett a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezete egy-rgy meséskönyvvel. Méghozzá igazi szatmári meséskönyvvel, a partiumi falugazdászok által kiadott Miből mi lesz? című kötettel, amelynek a vidéki életet, lekvárfőzést, kalácssütést, túrókészítést megismertető meséit, történeteit szatmári tanítónők írták, illusztrációit pedig szatmári gyermekek rajzolták. A nőszervezet a Bethlen Gábor Alap egy pályázatának köszönhetően valósíthatta meg elképzelését – Könyvet minden elsős kezébe! –, azzal a céllal, hogy megszerettessék az olvasást a betűk birodalmába frissen belépettekkel.

„Nagyon örvendek, hogy ilyen sokan vagytok itt. Úgy tudom, már mindannyian megtanultatok olvasni, ami egy fantasztikus dolog, hiszen az olvasás által belépést nyertetek egy csodálatos világba, a mesék világába. Ehhez a kalandozáshoz nagyon sok örömöt és sikert kívánunk nektek, és egy kis meglepetéssel is készültünk számotokra” – köszöntötte a városi nőszervezet elnöke, Kereskényi Noémi az aprónépeket az Iparosotthon nagytermében. S mivel a meglepetésből soha nem elég, meg is duplázták azt, méghozzá egy interaktív, „tombolós” gyermekkoncerttel: a nagyváradi Libavonat Zenekar alapítója, Papp Attila „Tilu” érkezett, aki édesapja id. Papp Attila néhai margittai magyartanár gyermekköteteiből zenésített meg verseket.

A gyermeksereg cseperedő virággá változott, cserkészmenetelt, „erős rákoncentrálással¨ eltüntették a vizet a bögréből, tapsolva szúnyogot, bolhát fogtak, sőt beindult a Szatmárnémeti–Budapest gyorsvonat is, többszörösen végigdübörögve az egykori báltermen. A közel egy órás „bulizás” nem csak a kisdiákok számára volt mókában és nevetésben gazdag, hanem pedagógusaik és a szervezők számára is, akik elmondták: nem a megszokott, „száraz”, iskola keretén belüli könyvátadást akartak, hanem valódi meglepetésajándékot, hiszen ajándékozni bármikor lehet, s bár szerették volna Szatmár megye minden elsőskének átnyújtani a meséskönyvet, a pályázati összeg ezt sajnos nem tette lehetővé. Megtudtuk, terveznek hasonló jellegű rendezvényeket vidéken is, amivel a magyar tagozatos kisdiákok életét kicsit kizökkenti a mindennapi ”szürke„ tanulásból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?