Vendégmunkások Ditróban: normalizálódni látszik a helyzet a községben

Csillapodi látszanak Ditróban a Srí Lanka-i vendégmunkások érkezése miatt felkorbácsolt kedélyek Puskás Elemér polgármester szerdai nyilatkozata szerint. Optimizmusát arra alapozta, hogy előző nap a tiltakozó helyieket képviselő segédlelkész tárgyalt a külföldieket alkalmazó pékség tulajdonosaival, és mindkét fél pozitívan nyilatkozott a találkozóról.

A Facebook-oldalán tudatta a gyergyóditrói pékség vezetősége, hogy kedden találkoztak a település segédlelkészével és a megbeszélés során sikerült „közös nevezőre jutni”. A cég képviselői biztosították a Biró Károlyt, hogy „az 5 évvel ezelőtt tapasztalt problémák már nem állnak fenn”.

Emellett ígéretet tettek arra, hogy a jövőben figyelembe veszik a munkásaik érdekeit, és törekedni fognak a munkakörülmények folyamatos és fokozatos javítására.A közleményben a pékség vezetői leszögezték, hogy várják a ditrói szakemberek jelentkezéséta cégükhöz. Ugyanakkor arra kérik a lakosságot, hogy ne terjesszenek a pékségről „valótlanságokat a munkahelyi körülmények ismerete nélkül”. A ditrói vállalkozók nyilatkozatuk végén örömüket fejezték ki amiatt, hogy békésen tudták rendezni a nézeteltérést a községgel.

Tisztázták a félreértéseket

A segédlelkész szintén Facebook-bejegyzésben számolt be a keddi találkozóról, amelyben úgy fogalmazott: „a félreértéseket tisztáztuk és egymással kiengesztelődtünk”. Biró Károly kiemelte: a pékség vezetőivel egyetértettek abban, hogy a személyes sérelmeket félre kell tenniük, és a falu jólétének érdekében kell tevékenykedniük a jövőben. Felhívta a ditróiak figyelmét, hogy a pékség várja helyi munkaerő jelentkezését. ”Bátorítalak benneteket munkavállalásra!” – zárta bejegyzését a segédlelkész.

 

Román hírügynökségeknek nyilatkozva Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere optimistán nyilatkozott a keddi találkozóról. A községvezető szerint a pékség is pozitív lépéseket tett a helyzet békés rendezésének érdekében, a településen csökkentek a feszültségek, a helyzet „normalizálódni látszik”.

Mint ismert, a gyergyószéki nagyközség azt követően került a figyelem középpontjába, hogy vezetői január közepén két Sri Lanka-i pékmester alkalmazása mellett döntöttek. A munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett vendégmunkások azt követően érkeztek, hogy a pékség vezetői megelégelték, hogy nem találtak helyben megfelelő munkaerőt.

A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. Az ügyben összehívott falugyűlésen kiderült: a faluközösség haragja elsősorban a pékséget működtető helyi származású vállalkozó ellen irányul, aki azért nem talál helyi munkavállalókat, mert embertelenül bánik az alkalmazottaival.

Időközben a pékséghez érkezett egy harmadik Srí Lanka-i vendégmunkás, és a szerződést kötöttek további öt nepáli pékmesterrel is, akiket a közeljövőben alkalmaznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?