Az RMDSZ sem vesz részt a második Orban-kormányról szóló szavazáson

FRISSÍTVE - Nem vesznek részt az RMDSZ frakciói a parlament hétfő délutáni ülésén, amelyen a második Orban-kormány beiktatásáról kellene szavazniuk a képviselőknek és szenátoroknak. Mivel további három párt is jelezte távolmaradásátbiztosra vehető, hogy az ülés nem lesz határozatképes, és a szavazást el kell halasztani.

Az RMDSZ frakciói a hétfői együttes ülésükön döntöttek arról, hogy nem járulnak hozzá a délutáni plenárison a kvórumhoz. „Bent leszünk a parlamentben, de nem megyünk be az ülésterembe" – nyilatkozta a Maszolnak Csoma Botond képviselő, aki azzal indokolta a döntésüket, hogy amíg a választási törvényt módosító legutóbbi sürgősségi rendelet a jelenlegi formájában hatályban van, addig az RMDSZ nem érdekelt az előre hozott választásokban.

A két frakció együttes ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök kifejtette: az RMDSZ törvényhozói változatlanul azt kívánják, hogy június végéig előre hozott választásokra kerüljön sor, de ezt törvényes és alkotmányos feltételek között kell megvalósítani. Ezért megvárják, hogy az alkotmánybíróság elbírálja az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendelet ellen beterjesztett óvást.

Kelemen véleménye szerint „nincs miért sietni„, mert az ügyvivő kormány képes ellátni az ország vezetését. "Ugyanaz a kormány maradna a Victoria-palotában, ugyanazokkal az ország adminisztrálásához szükséges hatáskörökkel akkor is, ha ma elutasítanánk a kijelölt miniszterelnök által javasolt névsort. Jelenleg a közegészségügy, az állampolgárok biztonsága jelenti a prioritást, és csak azután beszélhetünk előre hozott választásokról, miután ezekkel kapcsolatban minden választ megkaptunk, minden döntés megszületett" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: módosító javaslatokat fog benyújtani az előre hozott választásokra vonatkozó, 26-os sürgősségi kormányrendelethez, amely a szentáusban már megbukott.

A parlamenti választási törvényt módosító, február elején kiadott sürgősségi kormányrendelet ellen - az RMDSZ és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) sürgetésére - az ombudsman emelt alkotmányossági óvást pénteken. Az RMDSZ és a PSD is egyebek mellett azt kifogásolta, hogy - a választások előrehozásával kapcsolatos szervezési tennivalók pontosítása mellett - a kormány a választási jogosultságot is kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók akár egy másik megye parlamenti képviseletébe is beleszólhatnak, ha a szavazás napján nem saját választókerületükben tartózkodnak. Az RMDSZ szerint ez a választási rendszer burkolt módosítása, amit a szövetség alkotmányellenesnek tart.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?